Gabriela Dinu Vedete 20.07.2023 11:31

Radu Paraschivescu: CV, vârstă, biografie, avere, surse de venit, familie

Radu Paraschivescu: CV, vârstă, biografie, avere, surse de venit, familie

Radu Paraschivescu este un cunoscut jurnalist din România, care mai profesează şi ca prozator, traducător şi redactor de carte. S-a născut pe 14 august 1960 la Bucureşti şi este absolvent al Facultăţii de Filologie din Capitală, secţia de engleză-franceză.

Paraschivescu a lucrat ulterior ca profesor de limba engleză, bibliotecar dar şi documentarist. Primul job l-a avut în 1993, atunci când s-a angajat ca redactor de carte în cadrul Editurii Olimp. A mai lucrat apoi la Elit, RAO, Humanitas. În 2008, a semnat un contract cu RFI România, pentru emisiunea După vorbă, după sport» despre sport, dincolo de imediat.

Ce scrie în CV-ul lui Radu Paraschivescu?

A lucrat şi în televiziune, ca prezentator, având două emisiuni la Digi 24 în perioada 2014 – 2016 când a prezentat Dă-te la o carte și Pastila de limbă.

După cum v-am spus, Radu Paraschivescu este şi traducător de carte. A fost inclusiv co-autor la Enciclopedia Larousse a fotbalului și Jocurile Olimpice de la Atena la Atena: 1896-2004 şi a tradus cărţi realizate de autori britanici, americani, canadieni și francezi (Salman Rushdie, Julian Barnes, John Steinbeck, William Golding, William Burroughs, Kazuo Ishiguro, James R. Wallen, Jonathan Coe, David Lodge, Virginia Woolf, François Mauriac, Scott Turow, John Grisham, Des MacHale, Nick Hornby etc.).

Date Biografice Radu Paraschivescu

Nume complet: Radu Paraschivescu
Data naşterii: 14 august 1960
Locul naşterii: Bucureşti
Partneră: Manuela Paraschivescu

Radu Paraschivescu a mai colaborat şi cu ProSport, Observator cultural, Cuvântul, Evenimentul zilei, Gazeta Sporturilor, Dilema Veche, Orizont, Tomis, Banatul etc.

Are la activ publicate romanele Efemeriada şi Balul Fantomelor, un volum de povestiri intitulat Bazar bizar şi eseul Fanionul roşu, pentru care a luat premiul naţional Ioan Chirilă, la categoria de cea mai bună carte de sport a anului.

Radu Paraschivescu, căsătorit de 3 ori

Radu Paraschivescu este căsătorit cu Manuela, aflându-se la a treia căsnicie. Acesta a vorbit recent despre instituţia căsătoriei şi a mărturisit că el a fost cel cerut de soţ: „Fiind mai degrabă un om manierat am zis să nu refuz”.

„Nu am mari obiecții împotriva căsătoriei. Îi înțeleg și pe cei care se căsătoresc, asta înseamnă că mă înțeleg și pe mine într-un fel sau altul. Îi înțeleg și pe cei care persistă în idee, ceea ce înseamnă iarăși că mă înțeleg. Îi înțeleg și pe cei care refuză ideea sau pe cei cărora le este indiferentă această instituție.

Nu mi se pare că un act îți stabilizează sentimentele sau ți le potențează. Bănuiala mea este că o căsătorie nu este legată strâns de afecte și de iubire. Iubirea se poate petrece foarte bine înafara căsătoriei. Argumentele care intervin aici sunt argumente de tip birocratic, testamentar, succesoral. Cred că un act marital este declanșat de rațiuni practice și nu de rațiuni sentimentale”, a declarat Radu Paraschivescu.