>
Pescuitul, unul dintre cele mai întâlnite hobby-uri care nu ține cont de statutul social. Afaceriști de succes, miliardari, sportivi faimoși, actori, oameni simpli, cu toții sunt atrați de ”firul întins”. Pasiunea cere investiții, dacă se duce la stadiul de ”artă”, dar până acolo să aflăm care sunt primii pași pe care trebuie să-i faci: vorbim de ghidul pentru pescarii începători.
Este nevoie, în primul rând, de echipamentul esențial pentru pescuit. Un pescar amator trebuie să fie mereu pregătit atunci când pleacă să se destindă la o partidă pe malul apei. Neapărat trebuie să aibă echipamentul strict, iar câteva sfaturi pe care i le punem la dispoziție sunt binevenite.
Dar de ce unelte trebuie să dispună un pescar amator pentru a-și duce la capăt ziua de recreere dedicată pescuitului? Aici nu mai e vorba despre pescarul amator sau profesionist, pentru că echipamentul trebuie să fie, în ambele cazuri, corespunzător. Trebuie să-i asigure pescarului un nivel de performanță ridicat, dar nici confortul nu este de trecut cu vederea.
Câteva unelte sunt strict necesare chiar de la prima sesiune de pescuit. Echipamentul poate fi completat, în funcție de aspirațiile pescarului, pe parcurs, odată cu experiența căpătată.
Undița poate fi considerat accesoriul reprezentativ pentru orice amator de pescuit. Pentru începător, undița trebuie să fie simplă, nu scumpă, pentru că stilul de pescuit va fi descoperit după mai multe partide. Atunci când pescarul descoperă preferințele și nevoile personale și se va dezvolta în artele pescuitului.
Cârligele apar în mai multe forme și trebuie alese în funcție de anumite criterii. De aceea, sarcina pescarului amator se complică puțin. În primul rând, pescarul trebuie să știe că aceste accesorii, cârligele, sunt numerotate, fiind de diferite mărimi. Cu cât numărul este mai mare, cu atât cârligul este mai mic.
Este recomandat pescarului amator să folosească cârlige din oțel și carbon. Începătorii trebuie să știe și la cel fel de pești aruncă montura. De exemplu, cârligele puternice, dar nu foarte flexibile, sunt recomandate pentru peștii cu bolta palatină dură.
Firul, și el nelipsit de la o partidă de pescuit, trebuie ales în funcție de specia peștelui vizat. Dar nu e mare bătaie de cap, pentru că firele de pescuit sunt limitate ca diversificare. Astfel, există fire din monofilament și fire din multifilament.
Firele din monofilament sunt fabricate din nylon sau fluorocarbon, iar cele din multifilament sunt din material textil.
Ca o concluzie, pescuitul este un sport care se poate dovedi extrem de plăcut și interesant. Dar pescarii amatori trebuie să știe modul în care trebuie abordat pescuitul pentru a obține experiența care nu îi va feri, pe cât se poate, de situații neplăcute.