Gabriela Dinu Știri 11.04.2022 11:05

Pe ce dată are loc Înălțarea Domnului. Sărbătoarea are loc la 40 de zile după Paște

Pe ce dată are loc Înălțarea Domnului. Sărbătoarea are loc la 40 de zile după Paște

Paştele se apropie cu paşi repezi. Românii creştini ortodocşi îl vor sărbători pe data de 24 aprilie şi cu o săptămână înainte vor fi Floriile. La 40 de zile după Învierea Domnului are loc o sărbătoare la fel de importantă, şi anume, Înălţarea Domnului.

Înălţarea Domnului este o sărbătoare care se aseamănă mult la tradiţii şi obiceiuri cu Paştele. Se vopsesc ouă, se împarte mâncare, se merge la slujbă, iar diferenţele ar fi că în primul rând, Paştele are loc duminica, iar Înălţarea are loc doar joia.

Când pică Înălțarea Domnului, în 2022?

Ambele sărbători au dată schimbătoare, căci Paştele are loc diferit de la an la an, iar Înălţarea la 40 de zile după ea, ceea ce înseamnă că se schimbă şi aceasta.

În 2022, Înălţarea Domnului are loc la 40 de zile fix de la Paşte, adică joi, 26 mai. Este o zi care aminteşte de ceea ce s-a întâmplat la 40 de zile de când Iisus Hristos a înviat şi i-a binecuvântat pe ucenicii săi, după care s-a înălţat la ceruri, pentru a-i fi aproape Tatălui.

De Înălţarea Domnului, credincioşii merg la biserică, participând la Sfînta Liturghie, după care merg acasă şi ciocnesc ouăle roşii cu cei dragi, pregătite cu atenţie dinainte. Se rosteşte ”Hristos s-a înălțat!” și ”Adevărat s-a înălțat!”, după care se aşează la masă.

Totodată, de Înălţare, oamenii împart la biserică şi nu numai tot felul de bunătăţi, precum sunt ouăle roşii, pasca şi alte bucate alese, de dragul sufletelor celor adormiţi.

Tradiţii şi obiceiuri de Înălţarea Domnului

Oamenii pun crenguţe de paltin la casă şi cei de la ţară, care au animale, le pun acestora frunze de leuştean cu scopul de a fi sănătoase pentru tot restul anului. Se mai spune şi că oamenii care îşi găsesc sfârşitul în această perioadă, aproape de Înălţarea Domnului, vor ajunge direct în Rai, indiferent de păcatele făcute de-a lungul vieţii. Totodată, la sate se mai obişnuieşte ca oamenii să poarte frunze de leuştean la brâu pentru a fi feriţi de boli.