Gabriela Dinu Știri 27.05.2022 22:30

Părintele Calistrat: CV, biografie, vârstă, rugăciuni, familie, parohie

Părintele Calistrat: CV, biografie, vârstă, rugăciuni, familie, parohie

Părintele Calistrat este, poate, cel mai cunoscut preot din România. Locuieşte în Iaşi, iar numele său complet este Calistrat Chifan şi are peste jumătate de milion de urmăritori pe Facebook.

A devenit viral, după ce a făcut câteva postări pe pagina sa cu privire la erorile pe care le fac românii atunci când intră în biserică, la slujbă, dar şi pentru postările legate de Partidul Babelor Conservatoare. Părintele Calistrat nu este viral doar pe Facebook, ci şi pe YouTube, acolo unde creează conţinut la zi, aşa cum era de exemplu lupta împotriva coronavirusului.

Cine este, de fapt, Părintele Calistrat?

Postările lui Calistrat Chian sunt extrem de agreate şi comentate de utilizatorii Facebook sau YouTube, oamenii îi savurează fiecare postare şi se întrec în discuţii pe diverse teme.

Dar să aflăm mai multe despre viaţa Părintelui Calistrat. În 2000, acesta a fost cercetat de Mitropolia Iaşului pentru neascultare, căci călgurăise mai multe persoane fără a face superiorilor săi un raport. După care, şefii i-au interzis să mai oficieze slujbe şi a fost mutat la Mănăstirea Vlădiceni, de pe lângă Iaşi.

Clipurile sale de pe YouTube sunt distribuite de zeci de mii de oameni şi este cu atât mai apreciat cu cât în postările sale abordează teme controversate, precum falsele obiceiuri din biserica ortodoxă şi altele.

Cea mai puternică rugăciune a Părintelui Calistrat

Părintele Calistrat a fost corigent la Matematică, provine din judeţul Suceava, acolo unde s-a născut dintr-o moldoveancă şi un bucovinean. A fost crescut de bunici, care i-au arătat drumul către Dumnezeu. Mama i-a murit pe vremea când el avea doar 9 ani şi înainte să se stingă i-a zis: „Dacă aş trăi eu sa te văd mare, să te faci popă, să te rogi pentru mine când oi muri”.

A absolvit liceul agricol, apoi s-a angajat la o fermă şi într-un final a plecat în armată, acolo un coleg l-a învăţat să meargă la seminar. A mers la mănăstirea Putna şi acolo a rămas.

Redăm mai jos rugăciunea pe care Părintele Calistrat recomandă să o rostiţi de 7 ori:

Să zici mereu în minte şi în inimă: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul!”.
Învăţaţi-vă cea mai puternică rugăciune, după rugăciunea domnească „Tatăl nostru”, care este rugăciunea inimii, adică să zici mereu în minte şi în inimă: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul!”. Sau poţi să zici şi aşa: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale şi ale tuturor sfinţilor, miluieşte-mă pe mine, păcătosul!” Aceasta este o rugăciune scurtă, dar are mare putere. Este bine s-o repeţi şi în tren şi pe drum şi acasă, până ce adormi seara s-o ai în gură. Dacă ai numele lui Iisus Hristos, nu mai ai năluciri prin somn şi supărări şi visuri urâte, pentru că nu se poate apropia satana de locul acela unde se pomeneşte numele Mântuitorului cu toată inima, cu toată dragostea. (Arhimandritul Cleopa Ilie)