Ionuț Nițulescu Actualitate 04.05.2021 12:17

Un preot din Ierusalim rupe tăcerea. Cum se aprinde, de fapt, lumina sfântă

Un preot din Ierusalim rupe tăcerea. Cum se aprinde, de fapt, lumina sfântă

Un preot armean a declarat în fața unui jurnalist din Israel că nu există nimic mistic în Flacăra Sfântă. Se pare că focul sacru este aprins de la un felinar cu ulei.

”Dumnezeu face minuni, dar nu pentru plăcerea celor din jur”, spune un preot, reprezentant al Patriarhiei Armene la Ierusalim. Preotul Samuel Agoian a afirmat că Lumina Sfântă este aprinsă de la un felinar cu ulei.

Cel mai vechi obicei creștin

Ritualul aprinderii focului este cel mai vechi obicei creștin, aprizându-se ăn fiecare an încă din secolul al 4-lea. Ritualul atrage în fiecare an mii de ortodocși veniți în mare parte din Europa de Est. De cele mai multe ori oamenii au așteptat chiar și o zi aprinderea Luminii Sfânte.

Legenda spune că deasupra pietrei sfântului mormânt se simte o adiere, după ce patriarhul Ierusalimului îngenunchează şi murmură o rugăciune. Pe lespede apar stropi de lumină albăstruie, iar patriarhul “aduna lumina cu mâinile şi o aşază într-un vas de aur”. Aprinde apoi 33 de lumânări, pe care le împarte credincioşilor, în bătaia clopotelor.

Însă, la inceptul lunii trecute, un episcop armean de la Biserica Sfântului Mormânt a făcut valuri cu o declaraţie făcută unui jurnalist israelian. I-a zis că Lumina Sfântă nu vine sub forma unor picături albastre din cer, ci este aprinsă de Patriarhul Ortodox al Ierusalimului de la o candelă.

Aprind lumina de la o lampă

Aprind lumina de la lampa care se află aici. Tradiţia spune că focul vine din cer. Noi credem că e un miracol. Eu am participat la trei ceremonii şi nu s-a întâmplat nimic. Dumnezeu nu face miracole doar ca să le facă oamenilor pe plac. Sunt declaraţii false, îmi pare rău. Eu am făcut asta de trei ori”, a declarat el.

Citește și:  Boala incurabilă de care suferă Bianca Drăgușanu: „Medicii m-au avertizat că se poate agrava foarte repede”

Dezvăluirile au fost curmate brusc de apariţia unui călugăr grec, care a cerut oprirea camerelor şi a negat vehement cele spuse de prelatul armean.