Claudiu Melinte Știri 01.10.2022 11:01

Ce acte sunt necesare la eliberarea numerelor roșii in 2023

Ce acte sunt necesare la eliberarea numerelor roșii in 2023

Nu este un secret pentru nimeni ca masinile noi sau second hand primesc numere rosii la inmatricularea provizorie. Acest lucru se intampla atunci cand soferii vor sa circule imediat cu masina, dar si in mod legal. Dezavantajul acestor numere este ca au o perioada limitata de folosire, insa este de ajuns pentru a obtine numerele de inmatriculare permanente.

Cat timp sunt valabile numerele provizorii de inmatriculare

Ei bine, daca planuiesti sa iei numerele rosii de inmatriculare pentru masina ta, trebuie sa stii ca acestea sunt valabile timp de 30 de zile. Daca dupa ce a trecut aceasta perioada inca nu ti-ai inmatriculat automobilul, se mai poate face o cerere pentru alte numere rosii de inmatriculare, care sunt valabile inca 60 de zile.

Citeste si: Cum poti sa inmatriculezi o masina. Acte și documentație

Totusi, in anul 2020, autoritatile pot elibera numerele provizorii timp de 90 de zile, doar cu conditia ca polita RCA sa fie valabila pe minimum 90 de zile si doar in cazul in care pentru automobilul respectiv nu s-a mai eliberat niciun set de numere rosii.

Ce acte sunt necesare si cat costa eliberarea numerelor rosii de inmatriculare

Pentru a obtine un set de numere provizorii de inmatriculare pentru masina ta noua sau second hand pe care tocmai ai cumparat-o, ai nevoie de urmatoarele acte:

– Cererea solicitantului
– Contractul de asigurare de raspundere civila auto obligatorie RCA (copie si original)
– Documentele care atesta dreptul de proprietate al celui care solicita inmatricularea asupra vehiculului
– Cartea de identitate (copie si original)
– Dovada platii contravalorii autorizatiei de circulatie provizorie, care se achita la ghiseul unde se depun documentele si are valoarea de 13 lei
– Dovada platii contravalorii placutelor de inmatriculare cu numere provizorii, care se poate achita la ghiseul unde se depun deocumentele si are valoarea de 40 de lei

Cum sa inmatriculezi o masina cu numere provizorii

Daca au trecut cele 30 de zile sau pur si simplu vrei sa iti inmatriculezi permanent automobilul, o sa ai nevoie de urmatoarele acte:

– Cerere inmatriculare auto
– Fisa de inmatriculare completata cu datele proprietarului care trebuie avizata de cei de la ANAF (daca pe certificatul de inmatriculare apare si alta persoana, se depune fisa de inmatriculare completata cu datele acesteia)
– Dovada platii contravalorii certificatului de inmatriculare, care se poate achita la ghiseu atunci cand depuneti documentele si are o valoare de 49 de lei
– Cartea de identitate a solicitantului (copie si original)
– Copie dupa contractul politei RCA in termenul de valabilitate al acestuia
– Documentul care atesta dreptul de proprietate al solicitantului (copie si original)
– Cartea de Indentitate a Vehiculului (CIV) in copie si original
– Certificatul de autenticitate al vehiculului, doar pentru masinile cumparate din afara tarii. Se elibereaza de cei de la Registrul Auto Roman (RAR) si are o valoare de 539 lei
– Dovada ca automobilul a efectuat Inspectia Tehnica Periodica (ITP), in termenul de valabilitate a acesteia
– Dovada platii contravalorii placutelor cu numarul de inmatriculare, care se poate achita si la ghiseu (40 de lei pentru numar la rand sau 85 de lei pentru numar preferential)