Gabriela Dinu Știri 19.05.2023 15:57

Care sunt tipurile de rimă care există în Limba română

Care sunt tipurile de rimă care există în Limba română

Ce este rima? Dar de câte feluri poate fi aceasta? Sunt întrebările pe care şi-i le pun numeroase persoane.

Limba şi literatura română este o materie iubită de mulţi şi urâtă de şi mai mulţi. Dar cu siguranţă nu la aceeaşi intensitate pe cât este de detestată Matematica.

Care sunt tipurile de rimă care există în Limba română

Pentru că de Limba română ai nevoie şi în viaţa de zi cu zi, mai mult decât de formulele matematice, dar şi pentru că poeziile sunt citite de foarte multe persoane în prezent, nu doar de elevi, mulţi se întreabă ce este rima sau câte tipuri de rimă există.

Rima este potrivirea sunetelor la sfârşitul versurilor dintr-o poezie. Există numeroase tipuri de rimă, la fel cum există şi poezia sau versurile fără rimă.

Atunci când avem parte de o rimă imperfectă aceasta se numeşte asonanţă şi în literatură este considerată a fi o licenţă poetică, fiind foarte des întâlnită în poeziile de la noi.

Tipurile de rimă din poeziile de la noi:

  • Rima împerecheată – atunci când versurile rimează în perechi de două, adică primul vers cu al doilea şi al treilea cu al patrulea;
  • Rima încrucişată – este atunci când avem parte de un catren, adică o strofă cu patru versuri, iar primul rimează cu al treilea şi al doilea cu al patrulea;
  • Rima îmbrăţişată – este unul dintre cele mai rare tipuri de rimă şi apare atunci când primul vers rimează cu al patrulea şi al doilea cu al treilea;
  • Monorima – este specifică poeziilor populare şi este o singură rimă la mai multe;
  • Rimă albă – atunci când nu există, de fapt, o rimă;
  • Rimă imperfectă – atunci când avem o asonanţă.

Rima este sinonimă cu poezia pentru mulţi dintre noi. Dar pentru elevii de toate vârstele şi, mai ales, pentru cei care dau Evaluarea Naţională sau examenul de Bacalaureat, aceasta reprezintă mult mai mult.

Funcţiile rimei, în afară de a oferi muzicalitate unui vers, sunt de a organiza textul în strofe, de a accentua sensul versurilor, de a sensibiliza cititorul şi de a determina ritmul poetic.