>
Limba noastră e o comoară spun versurile unei poezii celebre, iar cei care i-au dus renumele mai departe sunt scriitori celebri, prolifici, care ne-au făcut apreciaţi şi recunoscuţi peste hotare.
Mihai Eminescu este creatorul suprem, poetul care a făcut Luceafărul, cea mai lungă poezie din lume. S-a născut în Bucovina, într-o familie de ţărani, cu o mulţime de copii. Mihai Eminovici, căci acesta a fost numele lui, de fapt, a fost al şaptelea din cei 11 copii şi a copilărit în Ipoteşti.
De numele său se leagă istoria poeziei româneşti şi poeziile de dragoste care au legat atâtea poveşti de-a lungul timpului. A trăit în perioada 15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889. S-a iubit cu Veronica Micle şi scrisorile lor de dragoste au scurs râuri de lacrimi de la cei care le-au citat şi la zeci de ani distanţă.
Cele mai apreciate şi cunoscute poezii ale lui Mihai Eminescu sunt: Somnoroase păsărele, Ce te legeni?, Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie, La mijloc de codru, O, rămâi Pe lângă plopii fără soț, Fiind băiet păduri cutreieram, La mormântul lui Aron Pumnul, Crăiasa din poveşti, Mai am un singur dor, Lacul, La steaua, Și dacă…, De-or trece anii, Dorința, Din valurile vremii, Eu nu cred nici în Iehova, Cum ai putut Trecut-au anii…
Nicolae Iorga a fost un istoric, memorialist, poet, dramaturg, critic şi istoric literar, care a trăit în perioada 1871 – 1940 şi s-a spus despre el că a fost un copil minune, care a crescut şi s-a dezvoltat într-un om cu un spirit artistic desăvârşit.
Dintre operele scriitorului, amintim Transilvania. Istoria românilor din Ardeal şi Ungaria, Istoria lui Mihai Viteazul, Jurnalul ultimilor ani, Transilvania. Noua generaţie ardeleană. Ceasul şacalilor, Transilvania. Ce pătimesc fraţii nostri. Ceasul pe care-l aşteptam, Viaţa şi domnia lui Constantin Brâncoveanu, Scrisori de femei, Istoria Bisericii româneşti, 2 volume,
Istoria Bucureştilor, Istoria Românilor Volumul 10. Întregitorii. Omagiul Succesorilor. şi altele.
Mihail Sadoveanu a trăit în perioada 1880 – 1961, s-a născut într-o familie de origine oltenească, fiind fiul lui Alexandru Sadoveanu, unul dintre cei mai apreciaţi avocaţi de la acea vreme. A debutat în editorialistică în 1904 cu patru cărţi deodată şi creaţiile sale au fost premiate de specialiştii perioadei. Din operele sale, multe se studiază şi în prezent în România, făcând parte chiar din programa de Bacalureat ori Evaluare Naţională. Cele mai importante dintre acestea sunt: