Ioana Filipescu Afaceri 27.12.2022 10:34

Mărci de bere românească. Lista completă a băuturilor din România

Mărci de bere românească. Lista completă a băuturilor din România

Românii se pot mândri cu o întreagă listă de băuturi tradiționale românești: afinată, pășincă, rachiu, vin și câte și mai câte. Însă nici la bere nu stăm atât de rău. Iată care sunt mărcile de bere românească. Le știai?

Prima fabrică de bere din România

Prima fabrică de bere din România a apărut la Timișoara, în 1718, rețeta de atunci fiind folosită și astăzi pentru berea Timișoreana. În București, berea românească a apărut mult mai târziu, abia în 1869. La berăria Grivița, situată în apropierea Gării Basarab, se prepara Luther, o bere extrem de apreciată de Casa Regală a României.

Luther, berea românească fabricată în București
Luther, berea românească fabricată în București

Din 1869 până în 1990, România se putea lăuda cu peste 200 de mărci de bere produse în fabricile de la noi, printre care și: Rahova, Azuga, Silva, Ursus, Gambrinus, Basarab, Haţegana, Măgura, Cornişor, Coroniţa sau Cuşma. Astăzi au mai rămas doar câteva, toate produse sub licența a patru producători internaționali. Drept urmare putem spune despre acestea că sunt doar pe jumătate românești.

Spre exemplu, Heineken România produce Ciuc, Silva, Golden Brau, Bucegi, Neumarkt, Harghita și Hațegana, în timp ce în portofoliul Ursus Breweries regăsim Ursus, Timișoareana, Ciucaș, Stejar și Azuga.

Mai există mărci de bere românească mai puțin cunoscute, printre care Nenea Iancu, Zăganu, Bereta, Hophead, Clinica de bere, Calimani, Suceava, Arădana, Zimbru. Vorbim despre sortimente de bere artizanală. Aceasta a cunoscut o explozie la nivel mondial și, mai recent, și în România.

Citește și: După cât timp poți conduce mașina dacă ai băut o bere sau un pahar de vin

Berea românească născută la o… bere

Afacerea cu berea Zăganu s-a născut, neașteptat, chiar la o bere. O simplă idee a prins contur în 2013, grație antreprenorilor Alexandru Geamănu și Laurențiu Bănescu. Mai exact, Zăganu este o micro-berărie independentă. Ambiția și poate curajul nebun, așa cum povestesc ei, le-au adus, în cele din urmă și succesul.

„A fost o oportunitate că am găsit o fabrică la Măneciu. Investiţia a fost destul de mare la început, vreo 200 de mii de euro”, a declarat Laurențiu, potrivit Digi24.

Iar cu o investiţie de aproape 80 de mii de euro au pus pe picioare, mai apoi, şi un pub în Capitală.

De la ce vine numele? „Zăganul este un tip de vultur care a trăit în zona unde e şi fabrica Măneciu, zona Cheia. O specie de vultur care a dispărut acum 50 de ani. Şi am încercat prin berea noastră să îl introducem în circuitul României”, a mai dezvăluit acesta.

În ciuda faptului că aproximativ 87% din totalul berii consumate în România este produsă de marile firme străine, conform statisticilor, românii au prins curaj, iar berea artizanală devine cunoscută și la noi. În prezent, există peste 40 de producători de bere artizanală în toată țara.