Gabriela Dinu Știri 10.01.2022 17:11

Limită depunere declarație unică 2022. Până când te mai poate păsui ANAF?

Limită depunere declarație unică 2022. Până când te mai poate păsui ANAF?

Declaraţia unică a fost schimbată de către ANAF în 2021, iar persoanele care sunt obligate să îşi declare veniturile pe anul precedent vor trebui să folosească noul formular publicat în Monitorul Oficial.

Modificările în declaraţie au survenit la secţiţiunile celor care încasează salariul prin drepturi de autor, avocaţii şi profesioniştii care s-au aflat în şomaj tehnic în timpul pandemiei de coronavirus. Aceste persoane sunt obligate să plătească impozitul, CAS şi CASS pentru sumele care au fost încasate de la stat.

Până când se depunde declaraţia unică la ANAF?

Conform unui act normativ care a intrat în vigoare la începutul anului 2021, termenul limită pentru depunerea acestor declaraţii a fost amânat de către ANAF până pe data de 25 mai 2022.

În acest an, sunt obligate să trimită declaraţia unică la ANAF următoarele categorii de persoane:

– avocaţii şi persoanele fizice ale căror venituri provind exclusiv din drepturi de autor, care au beneficiat de indemnizaţia de şomaj tehnic pe perioada pandemiei;
– profesioniştii care au beneficiat de şomaj tehnic precum şi de indemnizaţia de 41,5% din salariul mediu brut lunar.

Declaraţia are o serie de capitole schimbate ca urmare a modificărilor realizate anul acesta, privind persoanele care au beneficiat de şomaj tehnic.

Totodată, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a mai anunţat şi că termenul limită pentru plata impozitului anual pe venit, precum şi cel al achitării constribuţiilor sociale obligatorii, a fost prelungit până la data de 25 mai.

Prin legea nr 296 din 2020, care a reglementat noua declaraţie, s-a mai modificat şi recalcularea contribuţiilor sociale în decursul unui an fiscal.

Fiscul are acces la datele românilor

Din ianuarie 2021, ANAF a anunţat că va avea acces la toate conturile românilor şi poate afla mai multe informaţii considerate până de curând a fi privilegiate, precum data la care s-a deschis sau închis un cont, numele cesionarilor casetelor de valori şi multe alte informaţii.