>
Sfântul Andrei este una dintre cele mai importante sărbători ale creştinătăţii. În România, Sfântul Andrei este considerat protectorul ţării, de aceea ziua în care acesta este pomenit a devenit sărbătoare legală şi este liberă de la stat.
De 30 noiembrie, atunci când este sărbătorit Sfântul Andrei, precum şi de 1 decembrie, bugetarii au liber de la stat, iar o parte din angajaţii din sistemul privat au şi ei, fie sunt bonusaţi în cazul în care lucrează în această zi.
Pe 30 noiembrie se sărbătoresc toţi cei care îi poartă numele Sfântului Andrei şi, în acelaşi timp, sunt pomeniţi cei care au trecut în nefiinţă şi care de-a lungul vieţii lor au purtat un nume derivat de la acesta.
Femeile împart mâncare şi colivă, merg la cimitir la mormintele celor dragi şi se reculeg în aminitirea lor.
Citeşte şi:
Sfântul Andrei 2021. Pe ce dată este această sărbătoare
De ce pun românii usturoi la geamuri de Sfântul Andrei
Pe data de 30 noiembrie se ţin o mulţime de tradiţii din cele mai diverse pentru a alunga tot răul. Se pune usturoi la geamuri, se pregăteşte grâu la încolţit, care se ţine în casă până pe data de 31 decembrie, de Revelion, plus multe altele.
Dar cel mai mult, pe data de 30 noiembrie, se petrece. Aşadar, pentru toţi sărbătoriţii care poartă numele Sfântului Andrei, puteţi trimite unul dintre următoarele mesaje şi, cu siguranţă, că le veţi aduce zâmbetul pe buze: