>
Pe data de 30 noiembrie creştinii din toată lumea îl pomenesc pe cel care a fost marele Sfânt Andrei. Pe lângă rânduiala bisericească, oamenii au diverse tradiţii şi obiceiuri, unele considerate ca fiind chiar bizare.
Cele mai inedite proceduri vin, desigur, din România. Şi ce părere ar avea un străin dacă ar veni la tine de Sfântul Andrei şi te-ar găsi cu legătura de usturoi atârnată la geamurile casei? Ei bine, aceasta este una dintre cele mai cunoscute practici ale românilor pentru sărbătoarea de Sfântul Andrei, pe lângă cea cu plantarea grâului într-un castron cu apă şi păstrarea lui la fereastră până la Anul Nou.
Oamenii superstiţioşi spun că în apropierea Sfântului Andrei, lupii încep să „vorbească” şi primesc voce de om. Pentru a evita acest lucru şi apariţia strigoilor, tradiţia spune că este foarte bine să pui usturoi la geamuri şi la uşi pentru că aşa vei ţine departe toate spiritele rele. În anumite zone ale ţării, nu veţi vedea legătura de usturoi la geamuri sau uşi pentru că românii au şi alte practici.
Usturoiul este pisat şi cu pasta obţinută aceştia ung pragurile şi tocurile ferestrelor. Cei care locuiesc la ţară şi au animale vor merge cu usturoi şi la grajdurile acestora, pentru a le feri de rele pentru anul ce urmează. Tot de Sfântul Andrei, fetele îşi pun busuioc sub perbă pentru a-şi visa ursitul, iar copiilor se fac cruci pe mâini tot din usturoi, pentru a fi feriţi de cele rele.
Cea mai bizară tradiţie de Sfântul Andrei care e văzută de mulţi mai mult o vrăjitorie decât un obicei este practicată de fetele tinere în ajunul acestei zile. Ele se întorc cu gura în jos la miez de noapte şi pun 3 cărbuni încinşi într-un ulcios de lut. Apoi rostesc o incantaţie doar de ele ştiută şi aşa vor avea parte de bărbatul pe care şi-l doresc.