Ionuț Nițulescu Actualitate 29.12.2022 21:07

În sfârșit o veste bună! Raed Arafat a făcut anunțul: „Măsurile au început să aibă efect”

În sfârșit o veste bună! Raed Arafat a făcut anunțul:

Read Arafat vine cu o veste bună pentru români! Efectele măsurilor suplimentare luate de autorități încep să se vadă, susține șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU). Chiar și așa, situația nu este nici pe departe de a se încheia.

Explozia numărului de cazuri a  dus la măsuri suplimentare. Bucureștiul este înconjurat de localități în carantină. Constanța, Sibiu și Alba Iulia, dar și multe alte zone din țară au intrat și ele în carantină pentru 14 zile, din cauza numărului mare de îmbolnăviri. Toți cei care părăsesc sau intră în aceste zone au nevoie de declarație pe propria răspundere și motive bine întemeiate pentru a se deplasa.

Citește și: Ce a postat Olivia Steer pe Facebook după ce Andi Moisescu a fost depistat pozitiv cu noul coronavirus!

Efectul restricțiilor anti-COVID în România

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat că măsurile luate de autorități au efect, dar românii trebuie să rămână conștienți și vigilenți de acest pericol.

“În acest moment putem să spunem că nu mai avem această creștere exponențială care a fost, suntem undeva la un platou, cu unele creșteri și scăderi. Deci nu putem să spunem că situația este spre bine în acest moment, dar nici nu putem să spunem că este în creștere așa cum era acum două-trei săptămâni. Măsurile au început să aibă efect”, a declarat Raed Arafat pentru Digi24.

Acesta a mai precizat că autorităţile analizează după un interval de 30 de zile dacă restricţiile impuse au efectul scontat.

“Dacă nu, atunci trebuie prelungite sau luate măsuri suplimentare”, a precizat Arafat.

Intră sau nu Bucureștiul în carantină?

O întrebare pe care bucureștenii și-o pun tot mai des este dacă și Capitala va intra în carantină, în condițiile în care numărul cazurilor noi de COVID rămâne ridicat. În această privință, Raed Arafat a explicat că această decizie este luată de către DSP.

„Instituirea carantinei se face la propunerea DSP-urilor, dacă se ajunge la anumite criterii ce trebuie întrunite. Mai multe localități au decis să intre în carantină prin decizia Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență, altele au ales măsuri suplimentare de control, să mai aștepte impunerea stării de carantină. Nu o impunem de la centru în acest moment, ci este luată decizia pe plan local de către DSP-uri, cu avizul INSP și cu decizia CJSU, urmând ca ordinul să fie semnat de mine și publicat în conformitate cu prevederile legale”, a mai declarat Raed Arafat.

În ultimele 24 de ore, în Capitală s-au înregistrat 1307 de cazuri noi de coronavirus, iar rata de incidență a ajuns la 6,61.