Victor Dragodan Actualitate 22.12.2022 19:50

Bucureștiul, înconjurat de localități în carantină. Cine are nevoie de declarație pe propria răspundere

Bucureștiul, înconjurat de localități în carantină. Cine are nevoie de declarație pe propria răspundere

Alte șase localități vor intra în carantină începând de sâmbătă seara. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Ilfov urmează să aprobe propunerea de carantinare a localităților Otopeni, Mogoșoaia, Corbeanca, Dobroești, Măgurele și Popești-Leordeni, iar măsura se va aplica de la ora 22.00.

Decizia vine la scurt timp după ce ieri seară, orașul Bragadiru și comuna Chiajna au intrat în carantină pentru 14 zile, după creșterea mare a numărului de cazuri noi de COVID-19.

Bucureștiul înconjurat de localități în carantină

Și localitățile Clinceni și Berceni sunt intrate în carantină, în timp ce pentru Ciorogârla măsura carantinării urmează să expire pe 26 noiembrie.

Carantinarea înseamnă că nicio persoană nu iese și nu intră în zona respectivă, o măsură ce ar putea fi cu greu aplicată în cazul localităților din jurul Bucureștiului, având în vedere că mulți locuitori din aceste localități lucrează în Capitală.

”Cei de la INSP au răspuns că și carantinarea zonală nu poate fi aplicată în fapt pentru a-și atinge efectul scontat pentru că un număr foarte mare de locuitori ai Ilfovului și ai Bucureștiului lucrează ori în București, ori în Ilfov. Și această măsură nu ar fi limitat deplasarea între cele două entități”, spune Daniel Tudorel Zamfir.

Potrivit Centrului Național pentru Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile (CNSCBT) de la INSP, o măsură fezabilă în cazul acestor localități ar fi limitarea circulației ziua fără declarație, o regulă aplicată deja în mai multe orașe și comnune din țară, precum Sibiu și Alba Iulia.

Impunerea unor filtre la intrarea in București ar duce la efecte nedorite, iar „măsurile se vor lua pentru a nu afecta tranzitul”, a precizat prefectul Ilfovului.

Citește și: Are cancer, dar e în prima linie la ATI. Povestea de dramatică a Mirelei, asistenta din Câmpulung Moldovenesc: „Sunt în stadiul 4, dar mai am mult de muncă la spital”

Cine are nevoie de declarație pe propria răspundere

Toți cei care locuiesc în zonele carantinate vor avea nevoie de declarație pe propria răspundere pentru a putea putea ieși din localitate (o poți descărca de AICI). Se permite tranzitarea zonei carantinate de către persoanele care nu au domiciliul pe raza acestuia, fiind interzisă oprirea în localitate.

Iată motivele pentru care este permisă deplasarea:

  • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință, gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  • deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale, pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani în intervalul orar 10:00 – 14:00, iar pentru persoanele cu vârsta sub 65 de ani în intervalele orare 06:00 – 10:00, respectiv 14:00 – 20:00;
  • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
  • deplasările scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități sportive de echipă) sau/și pentru nevoile animalelor de companie/domestice;
  • deplasarea în scopul donării de sânge la centrele de transfuzie sanguină;
  • deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
  • deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
  • deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare;
  • îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din alta localitate;
  • participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
  • pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor;
  • eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi prevăzute de lege;
  • alte motive justificative precum: îngrijirea / însoțirea copiilor / membrilor de familie, îngrijirea unei rude / afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, deces al unui membru de familie;
  • participarea la activități religioase.