Gabriela Dinu Știri 13.03.2023 08:04

În cât timp se depune dosarul pentru indemnizaţie creştere copil

În cât timp se depune dosarul pentru indemnizaţie creştere copil

Cum se depune un dosar pentru indemnizaţia de creştere copil în 2023? Este o procedură relativ simplă, dar care trebuie făcută întocmai, pentru a putea obţine bani de la stat.

În primul rând, trebuie să reţineţi că dosarul pentru indemnizaţia de creştere copil poate fi depus atât de mama, cât şi de tatăl bebeluşului, iar oricare dintre aceştia poate opta pentru a sta cu cel mic în perioada de creştere.

Ce acte sunt necesare pentru dosarul de creştere copil?

Atunci când realizaţi dosarul trebuie să aveţi grijă la documentele care aveţi nevoie, deoarece birocracţia nu poate fi învinsă niciodată în România. Lista completă a actelor este următoarea:

  • cerere tip pentru indemnizație creștere copil actul de identitate al solicitantului (aici ne referim la părintele care va sta în concediul de creștere copil , în copie, dar şi în original);
  • actul de identitate al celuilalt părinte – (în copie şi în original);
  • certificatul de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul (copie şi original).
  • livretul de familie (copie)
  • certificat de căsătorie (copie şi original);
  • adeverinţă eliberată de angajator din care să rezulte că persoana respectivă a realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni consecutiv, în ultimele 24 luni anterior datei naşterii copilului,
  • declaraţie pe proprie răspundere (în cazul în care dreptul se solicită de către tată) din care să rezulte dacă mama a beneficiat sau nu de concedii medicale pentru nou-născut;
  • dosar cu șină
  • un extras de cont bancar pe numele beneficiarului, pentru cei care aleg opţiunea de virament într-un cont bancar.

Câţi bani se dau în 2023 pentru indemnizaţia de creştere copil?

Calculul este extrem de simplu şi vorbim despre un cuantum de 85% din media salariilor nete care au fost realizate în ultimele 12 luni. De reţinut este faptul că suma nu poate fi niciodată mai mică de 1.250 de lei şi nici mai mare de 8.500 de lei, indiferent de cât de mici sau cât de mari sunt veniturile părintelui care optează pentru a sta în concediul de creştere a unui copil.

Data limită de depunere a unui astfel de dosar este de cel puţin 60 de zile lucrătoarea din momentul în care a încetat concediul de maternitate. Vorbim aici despre oricare dintre cei doi părinţi, care aleg să ia indemnizaţia.