>
Indemnizația pentru creșterea copilului poate fi acordată oricăruia dintre părinţii fireşti ai copilului sau a următoarelor persoane: care a adoptat copilul, căreia i s-a încredinţat copilul în vederea adopţiei, care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenţă, asistentul maternal profesionist, numai pentru copiii săi naturali ori adoptați, care a fost numită tutore al copilului.
Legea privind indemnizația avea să fie modificată anul trecut, astfel că anul acesta ea se va calcula într-un alt fel. Cine se încadrează pentru a ridica indemnizația? Ce acte sunt necesare?
Potrivit legii, oricare dintre părinți poate intra în concediu pentru creșterea copilului și, implicit, să primească indemnizația. Dar cu o condiție, în ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului să fi realizat venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit, cel puțin 12 luni, cumulate, din ultimele 24.
Indemnizația de creștere a copilului prezintă în 2022 limita minimă de 1.250 de lei lunar. Totodată, indemnizația de creștere copil nu poate depăși suma de 8500 de lei lunar.
Apoi, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleți sau multipleti, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naștere, nivelul indemnizației lunare se majorează, de-acum, cu 1.250 de lei, iar nu cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară, așa cum era anterior în lege.
Cuantumul indemnizației lunare pentru creșterea copilului se calculează astfel: 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului. Cuantumul minim fiind de 1250 de lei, iar cel maxim, după cum spuneam mai sus, de 8500 de lei.
Iată pașii care trebuie urmați pentru obținerea indemnizației de creștere a copilului, pentru anul curent.
Dacă pe perioada celor 12 luni anterior nașterii copilului, solicitantul a beneficiat de bonuri de masă, precum și de alte bonusuri oferite de angajator, (pentru care nu se plătesc asigurări sociale), va anexa la dosar și o adeverință privind cuantumul acestora (în cazul în care sunt cumulate cu veniturile din salarii se va menționa acest lucru).
Plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului se suspendă în cazul în care persoana îndreptăţită realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, al căror nivel depăşeşte de cinci ori cuantumul minim al unei indemnizaţii stabilite prin lege, respectiv 6250 lei.
Te-ar mai putea interesa:
Salarii Profesori 2022. Câți bani vor încasa aceștia cu toate bonusurile și bonurile de masă
Care sunt noile condiții ale Concediului de Maternitate
Câți bani primește Gina Pistol în concediul natal. La ce sumă s-a înțeles cu Antena 1