Păcuraru Stelian Știri 25.04.2022 08:30

Gogoși pufoase. Cât trebuie să ții aluatul la dospit ca să-ți iasă gogoșile pufoase

Gogoși pufoase. Cât trebuie să ții aluatul la dospit ca să-ți iasă gogoșile pufoase

Gogoșile pufoase erau desertul pe care bunicile noastre ni le făceau cel mai des când eram copii. Chiar dacă au trecut anii, gogoșile rămân pasiunea multora dintre noi și e bine de știut care sunt secretele unui astfel de preparat. Nu de alta, dar sigur vrem să simțim același gust ca acum mulți ani.

Indiferent dacă vorbim de gogoși pufoase simple sau dacă aruncăm ceva creme de vanilie sau ciocolată, ori dacă le ungem, mai apoi, cu dulceață de caise, rețeta este una destul de simplă și nu merită eforturi uriașe. Ceea ce e perfect, mai ales că timpul presează pe toată lumea în aceste vremuri agitate.

Gogoși pufoase. Cât trebuie să ții aluatul la dospit ca să-ți iasă gogoșile pufoase

Ca să te încurajăm, începem cu o statistică legată de timpul total de preparare. Ai nevoie de 15-20 de minute ca să faci magia ingredientelor, iar apoi de încă 20 de minute pentru a găti gogoșile. Așadar, în 35-40 de minute te poți bucura de gogoși pufoase ca la bunica acasă.

Ingrediente pentru gogoși pufoase:

  • 500 grame de făină;
  • 2 gălbenușuri de ou;
  • 350 ml lapte;
  • sare;
  • 2 pliculețe de zahăr vanilat;
  • 30 grame de drojdie;
  • ulei;
  • 10-15 grame de zahăr pudră;
  • 1 coajă de lămâie.

Amestecăm drojdia cu zahărul și cu laptele ușor cald până se face spumă. Batem bine gălbenușurile și adăugăm și 300 grame de făină. Sare, zahăr vanilat, coajă de lămâie și restul de făină în completare. Cum preparăm ciocolata bebelușului!

Imediat cum avem gata aluatul se va întâmpla magia. Aluatul trebuie lăsat la dospit 30 de minute.

Imediat cum e gata, întindem aluatul pe un blat, facem forme rotunde, cu un pahar de regulă, iar apoi le punem în tigaia cu uleiul încins. Focul de la aragaz trebuie să fie mic. Când capătă culoare aurie se scot și se pun într-un bol, de unde adăugăm, după preferință, zahărul pudră.