>
Este scump în marketuri, dar merită toți banii! În afara gustului deosebit, o combinație între pară și kiwi, Pitaya, așa cum e denumirea fructului exotic, este bogat în nutrienți, mai ales în vitamina C, magneziu și fibre.
De altfel, fructul exotic a devenit tot mai apreciat în ultimul timp și la noi în țară, motiv pentru care este chiar cultivat în grădini și ghivece.
Originar din Mexic, fructele de Pitaya sunt rodul unor cactuși care cresc și în Guatemala, Costa-Rica, El Salvador și nordul Americii de Sud. Florile acestor cactuși au o durată de viață de o singură noapte, timpul fiind însă suficient pentru a poleniza. Un fruct Pitaya, cu o formă ovală alungită și cu frunze precum ale solzilor, cu semnințe mici și negre, are între 10 și 15 cm și cântărește aproximativ 220-340 de grame.
Trei tipuri de Pitaya există, fructul dragonului: cu coaja și pulpa roșie, cu coaja roșie și pulpa albă, cu coaja galbenă și pulpă albă. Cel mai delicios este, se pare, primul dintre cele trei.
Gustul fructului Pitaya este unul subtil, nu e deloc la fel de spectaculos precum arată fructul ce a primit denumirea de Fructul Dragonului. De fapt, are gust de pară puțin coaptă, dar ceva mai aromată.
Care sunt valorile nutriționale pentru 100 de grame de fruct Pitaya?
Calorii: 60
Proteină: 1,2 grame
Grasime: 0 grame
Carbohidrați: 13 grame
Fibră: 3 grame
Vitamina C: 3% din aportul zilnic recomandat
Fier: 4% din aportul zilnic recomandat
Magneziu: 10% din aportul zilnic recomandat
Pitaya arată într-un anumit fel, nu sunt niște fructe obișnuite, dar, totuși, ele sunt foarte ușor de curățat. Iată cum putem degusta un astfel de fruct:
Fructul Dragonului (Pitaya) se mănâncă foarte ușor, nu-s bătăi de cap, ca în cazul altor fucte exotice care trebuiue, musai, combinate pentru a găsit un gust delicios
Se poate deduce, clar, că Fructul Dragonului este foarte ușor de preparat, dar se poate mânca singur, ca orice fruct exotic.