Ionuț Nițulescu Actualitate 16.03.2021 17:59

Florin Cîțu cere suplimentarea numărului de paturi la ATI: „Ministerul Sănătății să vină cu soluții”

Florin Cîțu cere suplimentarea numărului de paturi la ATI:

Valul 3 al pandemiei a lovit puternic. Numărul cazurilor noi de coronavirus este într-o continuă creștere, sufocând sistemul medical. Avem tot mai puține locuri disponibile la secțiile de Terapie Intensivă, iar premierul României face apel la Ministerul Sănătății să vină cu soluții.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, în ultimele 24 de ore au fost testate pozitiv 6.118 cazuri, în timp ce 133 de persoane și-au pierdut viața. Totodată, 1.226 de persoane sunt internate la ATI.

România, din nou în criză de locuri la ATI

Medicii sunt îngrijorați din cauza vitezei cu care se răspândește virusul. Aproape toate spitalele din țară transmit același mesaj: nu mai există locuri pe secțiile de Terapie Intensivă pentru pacienții diagnosticați cu coronavirus.

Specialiștii și-au exprimat îngrijorarea asupra faptului că tot mai mulți tineri ajung la spital cu forme grave ale bolii. La spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti, salvările aşteptau, luni, la coadă zeci de minute, pentru a preda pacienţii.

Citește și: De ce nu mai sunt transportați cu izoleta pacienții cu COVID? Răspunsul autorităților

În acest context, premierul Florin Cîțu a solicitat Ministerului Sănătății să crească numărul de paturi la ATI. Prim-ministrul susține că numărul acestora a scăzut de la începutul anului și este necesar ca autoritățile competente să ia măsuri de urgență.

„Numărul de paturi din ATI a scăzut de la începutul acestui an. Am spus clar că nu vreau să văd acest lucru, dar unii manageri de spitale au decis că trebuie să le reducă. De aceea am decis să creștem la 1.600 numărul de paturi ATI în perioada următoare. Nu lipsesc resursele. Sunt resurse necesare pentru a crește numărul de paturi. Ministerul Sănătății să vină cu soluții, să crească numărul la 1.600. ieri știu că au avut o întâlnire, încă nu am avut o discuție cu ministrul Sănătății, dar am cerut inspecției să meargă în fiecare spital și să vadă situația reală. Acum sunt 1.408 paturi”, a declarat premierul, potrivit Digi24.

Vom avea noi restricții?

Florin Cîțu a precizat că nu vor fi introduse noi restricții, însă acest lucru depinde de respectarea măsurilor deja existente și de cum va evolua situația epidemiologică. Acesta este de părere că vom face față cu bine și valului 3.

Totodată, premierul a subliniat că vaccinarea merge bine în România și că se dorește ca în septembrie să se ajungă la imunizarea a 10 milioane de români.

„Campania de vaccinare merge bine. Încercăm să nu existe nicio doză liberă. M-am supărat când am văzut că la Timișoara sunt locuri libere. Nu se poate așa ceva. Obiectivul rămâne până la sfârșitul lunii septembrie să vaccinăm 10 milioane de români. Am putea spune că trecem în partea cealaltă a pandemiei. Sunt semne că ar putea fi mai devreme, dar ținta rămâne septembrie”, a mai spus Florin Cîțu.