Ionuț Nițulescu Actualitate 16.03.2021 15:03

De ce nu mai sunt transportați cu izoleta pacienții cu COVID? Răspunsul autorităților

De ce nu mai sunt transportați cu izoleta pacienții cu COVID? Răspunsul autorităților

Ce s-a întâmplat cu izoletele de care aveam atâta nevoie la începutul pandemiei de coronavirus? Au fost folosite în primele săptămâni de la debutul crizei sanitare, iar mai apoi au dispărut.

Dacă și tu te întrebi de ce bolnavii testați pozitiv cu COVID nu mai sunt transportați cu izoleta la spital, iată răspunsul. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Bucureşti, a venit cu explicația.

De ce nu se mai folosesc izolete?

În prezent, pacienții testați pozitiv cu COVID sunt transportați cu ambulanța, însă fără izoletă.  Numărul cazurilor de coronavirus a crescut treptat, iar izoleta nu a mai fost văzută pe străzile României.

Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Capitală a explicat că este suficientă purtarea măștii, iar atunci când bănuim să suntem infectați să nu folosim mijloace de transport în comun pentru deplasare.

“A fost o metodă de limitare a transmiterii infecției care s-a adoptat în acel moment în care erau foarte puține cazuri și, oarecum, măsurile au fost adoptate pentru o situație de infecție care, speram noi, să poată să fie limitată. Nu s-a putut! Acum este suficient să purtăm mască și atunci când suntem bolnavi să chemăm ambulanța, să nu ne deplasăm la spital în mijloacele de transport în comun”, a declarat dr. Beatrice Mahler, la Digi 24.

Citește și: Raed Arafat, nou anunț despre restricții: „Ne furăm singuri căciula!”

Izoleta românească

La debutul pandemiei de coronavirus în România a fost o întreagă nebunie legată de izoletă. Să nu uităm că un senator s-a ales dosar penal pentru că a refuzat să fie transportat la spital în acest mod. Izoleta este, poate, un prim semn al pandemiei se coronavirus.

Avem chiar și o izoletă 100% românescă. Ministerul Apărării Naționale a anunțat pe 20 martie că a dezvoltat primul produs românesc care„îndeplinește standardele de securitate pentru prevenirea riscurilor de contaminare în zona de izolare și pe traseul de transport al persoanei infectate”.

Timpul a trecut, iar izoleta a dispărut ușor, ușor din peisaj, fără vreun anunț oficial al autorităților. Read Arafat a venit și el cu o explicație pentru această dispariție:

„La început era obligatorie transportarea cu izoleta la spital a pacienților cu COVID-19. Acum nu mai este, pentru că numărul pacienților este mare. La început era, da. Izoleta nu mai este obligatorie, pentru că nu avem. Ne-ar trebui sute de izolete sau zeci de izolete într-un oraș ca să putem transporta pe toți. Nici în alte țări nu o folosesc, s-a folosit la început, când erau cazurile puține”, a declarat, pentru Europa Liberă, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).