Gabriela Dinu Știri 12.06.2023 20:04

Există sau nu rechini în Marea Neagră? Dar delfini?

Există sau nu rechini în Marea Neagră? Dar delfini?

Sezonul estival e în toi la Marea Neagră şi nu de multe ori turiştii de pe litoral s-au întrebat dacă există sau nu delfini ori rechini pe malul românesc al Mării Negre.

Ei bine, răspunsul specialiştilor nu a întârziat să apară. Există atât rechini, cât şi delfini şi din rândurile următoare vom afla cu exactitate şi despre ce specii este vorba.

Ce fel de rechinii există în Marea Neagră din România?

Spaima tuturor peştilor din mări şi oceane, rechinii, se găsesc în toată lumea în peste 400 de specii diferite. Trei dintre acestea, marele alb, rechinul tigru şi rechinul tigru, atacă oamenii însă niciuna nu ajunge la Marea Neagră.

Singura specie se numeşte Câinele de mare, al cărui nume provine de la scafandrii cercetători, care au observat că aceştia au un comportament asemănător lupilor.

Această specie de rechini, denumită câinele de mare, se mai poate vedea şi în Marea Mediterană, Marea Baltică, Marea Nordului, ori apele din Oceanul Atlantic şi Oceanul Pacific. Nu atacă omul, dar este înzestrat de mama natură cu câte un ţep care precede înotătoarele dorsale.

De aceea i se mai spune şi peştele cu pinteni. Are dinţii mari, ascuţiţi şi aşezaţi pe şase rânduri. Atinge o lungime de maximum 1,7 metri şi pot ajunge la maturitate la o greutate de 14 kg.

Ce specie de delfini se poate vedea la Marea Neagră?

În lume există peste 40 de specii de delini şi trei dintre acestea se găsesc şi în Marea Neagră. Este vorba despre Phocoena phocoena (marsuinul, focena sau porcul de mare), Tursiops truncatus (afalinul sau delfinul mare sau delfinul cu bot gros) și Delphinus delphis (delfinul comun).

Delfinii se pot vedea la marea de la noi în zona Gura Portiţei, unde vin să se hrănească.

Conform cifrelor oficiale, în România există cam 2.300 de delfini. Numărul delfinilor din apele Mării Negre a scăzut considerabil de-a lungul timpului. La fel s-a întâmplat şi cu alte zeci de specii de plante şi animale marine, care au ajuns să fie pe cale de dispariţie. Precum marsuinul, foca de Kaliakra, rândunica de mare şi crabul de piatră.