Gabriela Dinu Utile 29.12.2022 19:41

Ce trebuie să vezi neapărat dacă mergi în Delta Dunării. 10 locuri de poveste. FOTO

Ce trebuie să vezi neapărat dacă mergi în Delta Dunării. 10 locuri de poveste. FOTO

Delta Dunării este o locaţie superbă, dar mai puţin vizitată, din România. Pasionaţii de pescuit şi de aventură vin des în această zonă a ţării, unde pot vedea şi alte obicetive turistice. Care sunt cele mai importante, pe care nu trebuie să le rataţi dacă ajungeţi în Deltă, veţi vedea în rândurile de mai jos.

Delta Dunării este un parc naţional, intrat în patrimoniul UNESCO în 1991. Aduce laolaltă sute de specii de păsări, zeci de specii de peşti, amfibieni, reptile şi mamifere, precum şi cai sălbatici. Este oaza de natură unde te poţi relaxa şi poţi vedea vieţuitoarele în habitatul lor natural.

Cele mai frumoase 10 lucruri pe care să le vezi în Delta Dunării

Cea mai bună perioadă în care poţi merge în Delta Dunării este luna mai, atunci când natura îşi face de cap, iar toate florile sunt înflorite. Începi cu Braţul Chilia, lung de 111k km, care formează graniţa cu Ucraina. Este navigabil pentru vasele mici, aşa că poţi da oricând o tură. Ca să ajungi la Lacul Roşca, poţi lua vaporul de la Tulcea, pe traseul Tulcea – Chilia Veche – Periprava, unde veţi putea vedea şi o zonă protejată, unde se află o colonie de pelicani, cea mai cunoscută din Europa. Tot pe traseu veţi putea admira şi caii sălbatici de la Letea.

În Pădurea Letea se află o arie protejată încă din 1938 şi o mulţime de cai sălbatici, aflaţi în libertate. Este recunoscută ca fiind o pădure subtropicală, cu liane şi plante deosebite. Are şi o faună rară, diverse păsări pe cale de dispariţie.

Caii sălbatici din Pădurea Letea
Caii sălbatici din Pădurea Letea

Pădurea Caraorman are o vegetaţie bogată în plante deosebite, agăţătoare, viţă de vie sălbatică, iederă, hamei, dar şi stejari impunători. Braţul Sfântu Gheorghe are o lungime de 112 km şi este cel mai vechi braţ de vărsare a Dunării în Marea Neagră. Satul Sfântu Gheorghe aflat chiar în zona de vărsare este vechi din anii 1300 şi era folosit la acea vreme de Imperiul Otoman pentru flota sa. Aici se pot mânca icre negre, având o staţie de prelucrare, li se poate sta la cea mai lungă plajă sălbatică din România.

Dacă sunteţi fanii aşezărilor vechi, aici veţi găsi Cetatea bizantină Prislava, care are ziduri masive şi turnuri de protecţie. Ruinele sale pot fi vizitate oricând. Murighiol, un sat pescăresc, care este construit pe ruinele vechii cetăţi romane Halmyris, locuită până în secolul 7 după Hristos. Este, în continuare, în curs de descoperire, aşa că o poţi face şi tu.

Cel mai scurt braţ al Dunării, Sulina, este oraş şi port şi e recunoscut ca fiind cel mai estic punct al României. Din păcate, tot mai puţini turişti sunt interesaţi de Sulina, pe motiv că se poate ajunge acolo doar pe cale acvatică, dar aceştia nu ştiu ce pierd!