Ioana Filipescu Utile 24.12.2022 06:23

Permis auto la 16 ani. Ce tip de autovehicule sunt eligibile pentru această vârstă

Permis auto la 16 ani. Ce tip de autovehicule sunt eligibile pentru această vârstă

Majoritatea tinerilor așteaptă cu nerăbdare împlinirea vârstei de 18 ani pentru a obține permisul de conducere, dar este important de știut că există autovehicule care pot fi conduse începând cu vârsta de 16 ani.

Autovehicule ce pot fi conduse la 16 ani

Legea din România prevede ca școala de șoferi  pentru categoria B să poată fi începută de tinerii cu vârsta de 18 ani fără 3 luni, dar sunt mulți care nu mai au răbadare până atunci și aleg să obțină un permis de conducere pentru anumite categorii chiar de la 16 ani. Categoriile pentru care pot opta tinerii de 16 ani sunt AM, A1, și B1.

În categoria AM sunt incluse mopedele cu 2 sau 3 roți care nu pot depăși viteza de 45km/h și sunt prevăzute cu motor cu ardere internă cu aprindere prin scânteie și cu o capacitate cilindrică de maxim 50 cm3.

Citește și: 6 site-uri auto din Germania de unde îți poți cumpăra mașini second hand în 2020

Categoria A1, cea mai râvnită de tinerii de 16 ani

În categoria A1 sunt incluse motocicletele cu cilindree de maximum 125 cm3, care nu pot dezvolta o putere mai mare de 11kw și care au un raport greutate/putere de maxim 0,1 Kw/kg și triciclurile cu motor de o putere de maximimum 15 Kw. Cea de a treia categorie destinată tinerilor de 16 ani este B1, categorie din care fac parte autovehiculele cu trei sau patru roți, cu o greutate proprie între 400 de kilomgrame și 550 de kilograme, care sunt prevăzute cu motor cu ardere internă cu o capacitate cilindirică de sub 45 km3 și care nu pot depăși viteza maxima de 50 km/h. Pe piața din România numărul de automobile ce pot fi conduse cu permis categoria B1 este extrem de redus.

Pentru a putea începe școala de șoferi pentru a obține permis pentru categoriile AM, A1 și B1 tinerii doritori trebuie să aibă minimum 15 ani și 9 luni și să fie dispuși să plătească o sumă mare de bani pentru un astfel de automobil.