Gabriela Dinu Auto 02.01.2023 05:54

Care sunt categoriile de permis auto: ce înseamnă B1, C1, AM, DE sau CE

Care sunt categoriile de permis auto: ce înseamnă B1, C1, AM, DE sau CE

Permisul de conducere este foarte util în zilele noastre şi tot mai mulţi sunt cei care se înscriu la şcoala de şoferi cu scopul de a-l dobândi. Cea mai comună categorie de permis auto este fără doar şi poate B. Ce înseamnăm veţi descoperi în rândurile de mai jos.

La şcolile de şoferi sunt disponibile cursuri pentru toate categoriile existente şi anume AM, A1, A2, A, B, B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE. La categoria A sunt incluse toate motocicletele cu sau fără ataş, precum şi toate triciclurile, al căror motor depăşeşte 15kW. La A2 intră motocicletele de până la 35kW.

Ce înseamnă categoria de permis auto B1?

Cu categoria de permis B1 se pot conduce cvadriciclurile care nu depăşesc masa de 400 kg, iar cu tot cu încărcătură nu depăşesc 550 kg. Nu sunt incluse masa bateriilor vehiculelor electrice, iar acestea au motoare cu ardere internă cu puterea de până la 15kW ori au motor electric.

Cei care deţint categoria C1 pe permisul de conducere pot conduce autovechicule a căror masă totală maximă autorizată este de peste 3500 kg, dar niciodată peste 7500 kg. În acelaşi timp, poate avea o remorcă, dar masa ei nu trebuie să depăşească greutatea de 750 de kilograme.

Un elev susţine examenul practic pentru categoria AM. Sursa foto:odat.ro
Un elev susţine examenul practic pentru categoria AM. Sursa foto:odat.ro

La categoria AM sunt incluse mopedele şi scuterele, care au o viteză cuprinsă între 25 ŞI 40 km/h. Din seria categoriilor mai puţin cunoscute face parte şi DE, cu care se pot conduce ansambluri de vehicule formate dintr-un trăgător de categoria D şi o remorcă ce trebuie să depăşească 750 kg.

Asemenea este şi categoria CE, care înseamnă că poţi conduce un ansamblu de vehicule format dintr-un autovehicul trăgător şi o remorcă a cărui greutate nu trebuie să fie mai mare de 750 de kg.

În prezent, pentru obţinerea categoriilor de pe permisul de conducere se susţin două examene. Unul teoretic, în care veţi răspunde la întrebări din legislaţie, mecanică, primul ajutor etc şi unul practic, în care trebuie să demonstraţi unui poliţist de la examinări că ştiţi şi puteţi conduce cu succes un autovehicul cum este cel pentru a cărei categorie optaţi.