>
Iubim pisicile, iar atunci când torc simțim că ne întorc iubirea. Știm că acesta este modul lor de a transmite că se simt bine și că sunt fericite. Există însă și situații când torsul exprimă cu totul altceva. Tu știai asta?
Torsul este specific felinelor, domestice sau sălbatice, iar procesul este unul extrem de interesant. Creierul pisicii trimite semnale către muşchii laringelui şi diafragmei, care se contractă la 25-150 de vibraţii pe secundă şi cauzează o scurtă separare a corzilor vocale. Acest lucru se întâmplă atunci când pisica inspiră și expiră.
Probabil că ați observat deja că torsul fiecărei pisici este diferit și variază în volum și sunet. Putem spune că torsul este un fel de comunicare al pisicilor. Acesta este felul lor de ne transmite cum se simt.
De cele mai multe ori, pisicile torc atunci când sunt fericite. Este unul dintre cele mai gălăgioase moduri de a-și arăta afecțiunea. Poate fi asociat cu un zâmbet. Așadar, cu cât toarce mai mult, cu atât mai bine!
Totodată, pisicile torc atunci când cerșesc atenție. Vor să fie băgate în seamă, iar torsul îți atrage cu siguranță atenția. De multe ori, acesta este puțin diferit în intensitate și adesea însoțit de un mieunat insistent.
Se pare că pisicile torc și atunci când se află într-un loc nou, în care nu au mai fost.
Torsul este liniștitor, însă nu doar pentru cei din jur, cât și pentru ele. Este o formă prin care pisicile încearcă să se calmeze atunci când sunt rănite sau nu se simt bine. Există studii ce confirma faptul că torsul are efecte benefice asupra sănătății pisicii, printre care vindecarea rănilor, repararea tendoanelor și ameliorarea durerii.
La fel se întâmplă și atunci când pisica are pui. Aceștia torc pentru a-i transmite mamei că se simt bine, iar ea toarce ca să îi liniștească.