Ionuț Nițulescu Utile 23.12.2022 15:19

Câți ani trăiește un câine. Și ce rasă deține recordul all-time de longevitate

Câți ani trăiește un câine. Și ce rasă deține recordul all-time de longevitate

Câinele e cel mai bun prieten al omului oferind dragoste necondiționată și multe zâmbete. Din păcate, oricât ne-am dori, un blănos nu ne poate fi alături pe tot parcursul vieții noastre.

Deși nu se poate determina cu exactitate cât trăiește un câine, există o vârstă medie pentru fiecare rasă.

Totodată, durata de viață depinde și de alți factori, precum dieta, stilul de viață sau afecțiunea pe care o primește de la stăpân. Unele rase trăiesc mai mult decât altele, astfel că ar trebui să ții cont și de asta dacă te gândești să-ți cumperi un câine.

Citește și: Cum arată și unde se găsește cel mai veninos șarpe din lume

Cât trăiește, în medie, un câine

În medie, un câine trăiește între 10 și 13 ani, însă factorul principal este talia.

Spre exemplu, un bichon maltez trăiește între 13 și 15 ani, la fel ca și un pechinez.

Pentru un metis, cel mai bun indicator este greutatea. Studiile au arătat că cei de dimensiuni mai mari trăiesc mai puțin decât cei mici. Cei peste 40 de kilograme au o speranță de numai 8 ani.

Există însă animale care depășesc cu mult această vârstă medie. Mai exact, peste o sută de câini au depășit vârsta de 25 de ani.

Cat traieste un caine

Cel mai bătrân câine din lume

Potrivit Guiness World Records, recordul all-time de longevitate îi revine lui Bluey, un câine de cireadă australian, care a trăit 29 de ani și cinci luni. A murit pe 14 noiembrie 1939. În medie, această rasă trăiește undeva între 8 și 15 ani, ceea ce face recordul cu atât mai spectaculos.

Acesta este recordul trecut în Cartea Recordurilor, însă Maggie, un câine din rasa „australian Kelpie”, ar deține recordul absolut. Acesta a murit la vârsta de 30 de ani, adică cam 210 ani, dacă e să echivalăm în vârsta umană. Recordul său nu a fost niciodată oficializat deoarece stăpânii nu au deținut acte originale care să îi ateste data de naștere.