>
Statisticile publicate an de an de Poliția Română sunt de-a dreptul îngrijorătoare. Pe lângă viteză, una dintre cauzele principale ale accidentelor rutiere o reprezintă luminile necorespunzătoare. Unele mașini luminează prea puternic, altele prea slab, în timp ce unele chiar deloc.
Și nu întotdeauna vorbim despre probleme pe partea electrică, ci despre șoferi care nu știu cum să utilizeze corect luminile mașinii. Nu e suficient ca lumina să fie bună pentru a vedea gropile, ci e important ca lumina să fie corectă pentru a păstra siguranța pe timp de noapte pe drumurile publice.
De la luminile de semnalizare, până la luminile de ceață, la farurile pentru fază scurtă sau fază lungă și până la stopuri, toate trebuie să funcționeze perfect și să fie utilizate ca la carte.
De exemplu, pe timpul zilei, faza scurtă este obligatorie. Nu e de ajuns ”poziția”, așa cum e cunoscută în termeni populari, ci e nevoie de faza scurtă pornită, așa cum e indicat și în Codul Rutier. Pe timp de zi, lumina de întâlnire trebuie să fie pornită cu maximum 100 de metri până la întâlnirea cu alt autovehicul. Pe timp de noapte, distanța se mărește la 200 de metri. Evident, pe timp de noapte distanțele nu mai contează, pentru că va fi nevoie de fază scurtă pentru a te putea deplasa.
Luminile de drum, cunoscute în limbaj popular drept fază lungă, trebuie folosite în mod exclusiv pe timp de noapte, dar doar când circulăm singuri și nu avem mașini în față sau din sens opus.
Luminile de ceață se aprind doar când este ceață, după cum le spune numele. Pornirea lor în condiții meteo normale se penalizează cu puncte de amendă.
În ultimii ani, odată cu avansarea tehnologiei, modelele noi de mașini se folosesc de adaptive. Adică, mai clar, mașina anticipează nivelul de lumină de care ai nevoie pentru a te deplasa, în funcție de vreme, de ora din zi sau noapte, dar și de restul participanților la trafic.