Claudiu Melinte Auto 14.01.2024 11:42

Cum se obține atestatul de instructor auto. Ghid complet

Daca planuiesti sa devii instructor auto, trebuie sa stii cum se obtine exact un atestat pentru a ii putea invata si pe altii tainele condusului. Iata ce acte iti trebuie, cum se obtine autorizarea si ce trebuie sa stii!
Cum se obține atestatul de instructor auto. Ghid complet

Pentru ca foarte multi tineri vor sa invete sa conduca si sa isi obtina permisul de conducere, instructorii auto sunt din ce in ce mai cautati. Tocmai de aceea, am decis sa va explicam ce trebuie sa faceti daca vreti sa deveniti instructori auto si cum se obtine un atestat.

Daca te-ai hotarat sa devii instructor auto, trebuie sa stii ca cei care doresc asta trebuie sa parcurga 3 pasi: atestarea ca instructor auto, autorizarea ca instructor auto si desfasurarea activitatii practice.

Actele necesare pentru a obtine atestarea ca instructor auto sau profesor de legislatie rutiera

Pentru a obtine atestatul e instructor auto si profesor de legislatie rutiera, trebuie sa indeplinesti niste conditii, asa ca ai grija sa respecti fiecare punct:

– Sa ai o diploma de bacalaureat, adica sa ai liceul absolvit ori sa fii absolventul unei scoli de maistri in specialitatea transporturi auto
– Sa ai o varsta minima de 25 de ani
– Sa detii permis de conducere valabil minimum pentru categoria pentru care soliciti atestarea de cel putin 5 ani
– Sa nu fi avut permisul de conducere suspendat in ultimele 6 luni sau mai mult de doua ori de la data obtinerii permisului de conducere pentru consum de alcool
– Sa nu fi avut permisul de conducere anulat in ultimii 10 ani
– Sa fii apt din punct de vedere medical, dar si psihologic, pentru a desfasura activitatea respectiva
– Sa nu fi fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru o infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice, de omor, lovire sau vatamare cauzatoare de moarte, vatamare corporala grava, talharie, ultraj, ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea linistii publice, viol, lipsire de libertate in mod ilegal, luare sau dare de mita, trafic de influenta, trafic sau consum de droguri, daca nu a intervenit reabilitarea sau amnistia
– Sa fi urmat un curs de pragatire sau perfectionare profesionala, intr-un centru de pregatire a personalului din domeniul transporturilor rutiere autorizat de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, organizat in conditiile prevazute de metodologia in vigoare

Daca atestatul de instructor auto ti-a fost anulat, poti solicita obtinerea unuia nou indeplinind conditiile de sus, dupa o perioada de cel putin un an de la data anularii.

Pentru a obtine atestatul de profesor de legislatie rutiera, trebuie sa indeplinesti aceleasi conditii. Daca atestatul de profesor de legislatie rutiera ti-a fost anulat, poti solicita obtinerea unuia nou dupa o perioada de cel putin un an de la data anularii.

Autorizarea ca instructor auto

Pentru a te inscrie la cursuri in vederea obtinerii atestatului de instructor auto sau profesor de legislatie rutiera, va trebui sa depui actele la centrul de pregatire si perfectionare profesionala a personalului din domeniul transporturilor rutiere autorizat de catre Ministerul Transporturilor si Infrastructurii.

– Cerere care sa contina numele si prenumele tau, tipul atestatului pe care vrei sa il obtii si categoriile de autovehicule pentru care se solicita atestarea
– Cartea de identitate (copie)
– Permis de conducere (copie)
– Actul de studii (copie legalizata)
– Cazier auto (original) care atesta ca indeplinesti conditiile mentionate mai sus
– Aviz medical si psihologic, pe care va fi mentionat „apt” pentru instructor auto sau profesor de legislatie rutiera in termenul de valabilitate
– Certificatul de cazier judiciar (original) care atesta ca indeplinesti conditiile mentionate mai sus
– Adeverinta (original) eliberata de scoala sau scolile de conducatori auto in cadrul carora instructorul auto a activat (acolo unde este cazul)

Cursurile de pregatire profesionala, pentru cei ce vor sa obtina atestatul de instructor auto, dureaza 120 de ore si cuprind pregatire practica si teoretica. Durata pregatirii teoretice dureaza 90 de ore, in timp ce cea practica va dura 30 de ore. Pregatirea teoretica si/sau practica poate dura maximum 6 ore pe zi.

Daca vrei sa obtii o categorie suplimentara aferenta atestatului de instructor auto, cursul dureaza 30 de ore. 20 de ore va dura pregatirea teoretica si 10 ore cea practica.

De asemenea, numarul maxim de cursanti care pot efectua pregatirea in vederea obtinerii atestatului de instructor auto si profesor de legislatie rutiera in centrele de pregatire a personalului din domeniul transporturilor rutiere nu poate fi mai mare de 20.

Cum se da examenul pentru obtinerea atestatului de instructor auto

Ei bine, daca dai examenul pentru a iti obtine atestatul de instructor auto si profesor de legislatie rutiera, trebuie sa stii ca Autoritatea Rutiera Romana (A.R.R.) stabileste data si locul unde se vor sustine acestea.

Comisia este compusa din 3 membri, dintre care un reprezentant al Ministerului Transporturilor si Infrastructurii si doi reprezentanti ai Autoritatii Rutiere Romana. Mai poate fi prezenta o a patra persoana, care are rol de observator.

Proba scrisa consta intr-un test tip grila cu 60 de intrebari, iar durata este de 60 de minute. Proba poate fi sustinuta si in sistem informatic.

Proba practica in trafic, are o durata de 30 de minute si are ca scop evaluarea cunostintelor, competentelor si capacitatilor pedagogice cenesare desfasurarii procesului de pregatire practica.

Cei ce vor sa isi obtina atestatul de profesor de legislatie rutiera, vor sustine o proba scrisa de 60 de minute (test tip grila), dar si o proba orala pentru evaluarea capacitatilor psihopedagogice, care consta in prezentarea unei teme din domeniul legislatiei rutiere si conducerii preventive, a carei durata este de minimum 15 minute.

Pentru a promova examenul pentru obtinerea atestatului de instructor auto, candidatii trebuie sa raspunda corect la 48 de intrebari, iar la proba practica sa obtina calificativul admis.

Pentru a promova examenul pentru obtinerea atestatului de profesor de legislatie rutiera, candidatul trebuie sa raspunda corect la 54 de intrebari din testul grila, iar la proba orala sa obtina calificativul admis.

Dupa ce candidatii vor promova, A.R.R. va elibera atestatul de instructor auto sau profesor de legislatie rutiera in termen de 15 zile.