Gabriela Dinu Știri 28.08.2021 11:15

Ce preț are scoala moto și cum decurg examenele pentru cei care vor să ia A-ul

Ce preț are scoala moto și cum decurg examenele pentru cei care vor să ia A-ul

Orice persoană care îşi doreşte să obţină categoria A pe permisul de conducere trebuie să urmeze cursurile şcolii de şoferi.

După finalizarea cursurilor, pentru a trece examenul moto trebuie să dai o probă practică în poligon şi în trafic, având instructorul în spate, şi înainte de asta o testare a cunoştinţelor.

Cum se dă examenul de categoria A, pentru permis de conducere moto?

Cursurile şcolii de şoferi pentru categoria A încep prin instruirea pe o motocicletă cu un motor foarte mic, cel de 200 cmc. Instruirea continuă cu motociclete a căror putere creşte progresiv şi se temrină printr-o simulare de examen.

Un specialist de la şcoala de şoferi pentru categoria A a explicat cu exactitate cum decurge un program de instruire:

„Să presupunem că vrei permisul pentru categoria A. După ce te-ai înscris, vei face trei-patru ședințe pe o motocicletă mică (undeva la 200 cmc), în poligon, ca să te obișnuiești cu senzația și comenzile. Apoi, dacă e totul în regulă, vei face alte trei-patru ședințe pe motor de 500 cmc, tot în poligon. După ce te-ai înțeles cu diferența de gabarit și de putere, urmează trecerea la 600 cmc – motocicleta pe care vei da examen – o Suzuki Bandit, să zicem. Și aici, vei face primele trei-patru ședințe în poligon.

S-au strâns, în total, 12 ședințe de poligon. Următorul pas este ieșirea în trafic, unde mai trebuie să faci șase ședințe. Pentru siguranță, la început vei ieși pe o motocicletă de 500 cmc, apoi cu motocicleta pe care vei da examen”, scrie pe motoare.ro.

Cât costă şcoala de şoferi pentru motociclete?

Prin obţinerea categoriei A veţi putea conduce o motocicletă cu sau fără ataş sau un triciclu al cărui motor depăşeşte puterea de 15 Kw. Preţurile diferă în Bucureşti, precum şi în restul ţării, în funcţie de locaţie, şcoală şi motocicletele pe care le pun la dispoziţie cursanţilor. În orice caz, preţul se învârte în jurul sumei de 1.500 de lei, plus-minus, în funcţie de considerentele anterior amintite.