Ioana Filipescu Știri 11.10.2022 18:06

Cum se face condimentul Curry

Cum se face condimentul Curry

Cine nu a auzit de curry? Dar cine nu l-a folosit, în special la preparatele din pui? Curry, unul dintre cele mai condimentate ingrediente, are origini exotice, dar și o vastă istorie. Dar cum se face condimentul curry?

De la început trebuie să punctăm că, pentru amatorii de mâncare aromată și iute, condimentul pe care-l vom ”diseca” imediat  este perfect.

Ce este Curry și de unde provine cuvântul

Nu sunt clare originile cuvântului curry. Unii spun că este derivat dintr-un cuvânt Tamil, Kari, care înseamnă sos condimentat. Alții ausțin că ar putea fi derivat din cuvântul Kara, care e un vas de gătit sub formă de wok.

O explicație interesantă este că acest cuvânt este, de fapt, derivat din engleza veche a cuvântului „pentru gătit”, Cury. Se pare că acest cuvânt nu-și găsește originea, așa că indiferent de originea lui, cert e că descrie orice fel de mâncare din carne, pește, legume, servită cu un sos. Există diferite amestecuri de curry, de la dulce până la picant.

Frunzele de curry

Sigur este însă că frunzele de curry aparțin arborelui Murraya koenigii și sunt utilizate foarte des în bucătaria indiană. Deci arborele Murraya koenigii, după denumirea științifică, este originar din India, unde crește în stare sălbatică aproape peste tot.

Frunzele de curry au un gust ușor amar, dar și de citrice, puțin, însă  aroma lor este de scurtă durată. Frunzele de curry uscate au o aromă perisabilă, așa că rar vor fi găsite ca ingredient în praful de curry. Frunzele de curry proaspete, verzi, pot fi adăugat, întregi sau tăiate, într-un amestec de condimente care trebuie folosit imediat.

Pentru majoritatea americanilor și nu numai, curry este legat în primul rând de pulberea care se găsește în orice magazin alimentar.

Cum se face condimentul Curry

Curry este un amestec de condimente, de la 5-6 până chiar la 30. Așa că tipul pudrei poate diferi de la bucătar la bucătar. Există chiar și o plantă numită după acest condiment, care se poate folosit în multe mâncăruri indiene, asemenea celebrelor frunze de dafin în gastronomia italiană.

Să dăm doar un exemplu, dar unul cu celebrii bucătari tradiționali italieni. Aceștia prepară curry-ul din condimente pe care le prăjesc, le pisează, apoi le amestecă. Cum spuneam, există numeroase amestecuri de condimente curry, asta pentru că se pot face din câteva condimente, dar chiar și din nu mai puțin de 30.

Dar pentru că India furnizează, așa cum spuneam, fruzele de Curry, să amintim de pulberea de curry, condimente prăjite și măcinate, numite masala. „Încercarea de a defini curry este ca și cum ai încerca să înțelegi mercurul lichid și să-l aduni într-o grămadă îngrijită”, a spus Raghavan Iyer, autorul 660 Curries, o carte de bucate care se concentreaza pe curry-ul indian.

Unele mirodenii care sunt implicate în mod tradițional includ chimen, usturoi, cuișoare, scortișoară, ghimbir, coriandru, cardamom, muștar, fenicul și ghimbir. Felurile de curry indian, de asemenea, variază în funcție de regiune.

Te-ar putea interesa și:

Ce se pune în salata orientală. Idei clasice + idei noi 2022
Ce este sumacul și la ce se folosește. Combinații incredibile de gust