Gabriela Dinu Știri 18.05.2022 19:00

Ce este sumacul și la ce se folosește. Combinații incredibile de gust

Ce este sumacul și la ce se folosește. Combinații incredibile de gust

Despre sumac este posibil să nu fi auzit prea multe, căci este un condiment nu foarte cunoscut la noi în ţară. Se găseşte în magazinele de specialitate şi în restaurantele cu bucătării orientale.

Este un condiment puternic, ce are o aromă înţepătoare şi uşor asemănătoare cu lămâia, fiind nelipsit din preparatele orientale. La bază, sumacul este un copac decorativ, care se găseşte în zonele sălbatice din Orientul Mijlociu, Italia şi Grecia şi i se mai zice şi oţetarul mirositor.

Cum se foloseşte sumacul, ingredientul secret turcesc?

Au fructe de culoare închisă, care se comercializează uscate sau măcinate iar gustul lor este uşor fructat, acrişor. Fructele acestei plante se culeg coapte, toamna, după care se usucă şi se macină. Condimentul rezultat se foloseşte apoi la diverse reţete, dar şi pentru a face za’ar, celebrul amestec de condimente oriental.

Există persoane care fac inclusiv sucuri din sumac şi îl mai folosesc la marinade pentru salate şi tot felul de preparate din carne şi iaurt. Grecii folosesc sumacul atunci când fac diverse preparate din carne şi ciuperci, în timp ce arabii îl folosesc în salate, cărnuri, humus, orez, kebab sau acea pizza turceascpm denumită lahmacum.

În ce combinaţii putem folosi sumacul în bucătărie?

În trecut, sumacul era folosit ca un medicament şi se spune despre el că trata afecţiuni din cele mai diverse. Este deja recunoscut faptul că acesta are proprietăţi ntimicrobiene si hipoglicemice şi consumat regulat poate preveni şi trata hiperglicemia, diabetul, obezitatea. Are şi proprietăţi antioxidante şi este consumat de persoanele care sunt bolnave de boala secolului, cancer.

Atunci când vrei să găteşti folosind sumac şi poate nu ştii combinaţiile în care să-l pui în preparate trebuie să ştii că el este lejer de combinat şi cu alte ingrediente de acest gen: chili, usturoi, ghimbir, oregano, rozmarin sau cimbru. Sumacul trebuie păstrat în recipiente închise, ferite de aer, căldură sau lumină.