Gabriela Dinu Știri 16.01.2024 18:51

Cum se conjugă verbele din Limba Română. Lista completă

Cum se conjugă verbele din Limba Română. Lista completă

Limba Română este una dintre cele mai complexe atunci când vine vorba despre gramatică. Conjugarea verbelor este extrem de importantă şi dacă aţi uitat de la şcoală cum trebuie să faceţi asta atunci vă veţi reaminti din rândurile care urmează.

Un alt fapt extrem de important de reţinut atunci când conjugaţi verbele este acela că „a fi”, „a şti” se scriu cu doi de „i” doar la timpurile conjunctiv (când are forma de tu să fii), imperativ (fii), gerunziu (fiind) şi negativ prezent (nu ştii). Restul verbelor care la infinitiv se termină în „i” se scriu cu doi de „i” doar atunci când sunt la perfectul simplu (eu citii, eu venii) şi în rest au doar un „i”.

Cum se conjugă verbele din Limba Română?

Ce trebuie să reţineţi este că verbele din limba română se pot clasifica în patru conjugări, după sufixul de la infinitiv prezent.

Mai exact, avem:

  • conjugarea I, cu sufixul „a”
  • conjugarea a II-a, cu sufixul „ea”
  • conjugarea a III-a, cu sufixul „e”
  • conjugarea a IV-a, cu sufixul „i” sau „î”.

Verbele din limba română îşi schimbă forma atunci când sunt conjugate şi sut clasificate în funcţie de asta în verbe regulate şi verbe neregulate.

Atunci când sunt conjugate, verbele regulate îşi păstrează rădăcina şi în această categorie se încadrează majoritatea verbelor din limba noastră.

Verbele neregulate sunt cele care îşi modifică total sau parţial rădăcina atunci când sunt conjugate. Acestea sunt: „a fi”, „a avea”, „a da”, „a sta”, „a lua”, „a bea”, „a mânca”, „a vedea”.

Pentru cei care vor să trişeze, deşi nu recomandăm asta dacă sunteţi în şcoală, puteţi vedea cum se conjugă verbele printr-o metodă foarte simplă. Introduceţi verbul pe care doriţi să îl conjugaţi aici, apoi daţi enter şi el va fi conjugat automat în faţa ta. Este foarte util şi dacă vrei să verifici în cazul în care poate ai uitat o anumită formă.