>
Pandemia a schimbat modul în care funcţionează lucrurile în România şi nu numai, ci şi în întreaga lume. La fel s-a întâmplat şi în cazul dobândirii permisului de conducere, căci nu se mai ia la fel ca în restul anilor, dacă acesta ţi-a fost suspendat.
Vorbim de permisul redobândit, căci aici au fost operate modificări. Cererile se depun până în maximum a 30-a zi sau a 45-a şi se vor soluţiona în maximum 5 zile de la data la care au fost depuse.
Conform noilor reguli impuse de reprezentanţii MAI, 11 ţări noi au fost adăugate pe lista celor care emit permise de conducere valabile şi în România fără a fi nevoie de preschimbare, ori susţinerea unui examen sau test. La fel se întâmplă şi în cazul persoanelor care şi-au obţinut permisul de conducere în Marea Britanie, deşi a ieşit din Uniunea Europeană, permisele de acolo sunt validate şi aici.
Din acest an, s-au modificat şi tarifele pentru permise sau pentru certificatele de înmatriculare. Taxa de înscriere la examenul auto era înainte de 68 de lei, acum a crescut la 89, în timp ce pentru ITP a crescut de la 37 la 49 lei. Plăţile se fac atât fizic, la ghişeul unde depuneţi actele, cât şi online, prin intermediul www.drpciv.ro.
Tot din acest an, schimbarea permisului se face doar după ce a fost efectuat un control medical de specialitate. Pentru dosar aveţi nevoie de următoarele documente: cerere schimbare permis, buletin sau carte de identitate, dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere, în valoare de 89 de lei, permisul de conducere în original, fişa medicală şi paşaportul sau cartea de rezidenţă – în cazul cetăţenilor străini.
După depunerea documentaţiei, permisul de conducere se va obţine extrem de simplu şi durează doar câteva ore. Titularul acestuia se va prezenta la ghişeu, cu cartea sau buletinul de identitate, după trecerea perioadei care i-a fost comunicată iniţial.