Păcuraru Stelian Știri 10.02.2022 08:00

Cum poți programa un PC să se oprească singur

Cum poți programa un PC să se oprească singur

Știai că un PC poate fi programat să se închidă la o oră prestabilită chiar de tine? Nu trebuie să-ți pară rău dacă nu ai aflat asta până acum, ci te poți bucura că vei învăța cum să-ți stingi calculatorul… de la distanță! În plus, se poate face acest lucru fără a fi obligat să instalezi vreun program sau aplicație specială. Sau chiar fără să fii vreun mare explorator!

Există o funcție simplă pe care oricine o poate învăța astfel încât să se bucure de oprirea calculatorului la un interval de timp setat de dinainte.

Cum poți programa un PC să se oprească singur

Pentru a reuși să programezi un PC să se oprească singur ai nevoie doar de utilitarele cmd și Run, acolo unde vei aplica o comandă simplă shutdown -s -t 00

În această comandă, cifrele vor indica secundele, așa că trebuie să fii atent când îți vei face calculele. O oră are 3600 de secunde, ceea ce înseamnă că așa ar fi indicat să arate comenzile tale:

  1. shutdown -s -t 3600 (sistemul se va opri după o oră)
  2. shutdown -s -t 5400 (sistemul se va opri după o oră și 30 de minute)
  3. shutdown -s -t 7200 (sistemul se va opri după două ore)

Există și varianta în care dorești ca timpul de shut-down să fie ceva mai scurt, așa că poți mișcora numărul secundelor astfel încât să ajungi la ora dorită de tine, mai ales dacă circuli cu metroul și ajungi destul de repede acasă.

În cazul în care nu mai doriți să utilizați această metodă, puteți anula comanda intrând direct în cmd și Run și tastând comanda shutdown -a 

Este foarte important de știut că aceste comenzi vor funcționa doar pe Windows 7, Windows 8 și Windows 10. În timpul programării, de la ora stabilită până la ora de închidere, PC-ul vă va arăta, în zona de notificări, cât timp a mai rămas până la închidere.

Înainte cu 60 de secunde de a se opri, PC-ul dumneavoastră va va trimite o nouă notificare. Dacă sunteți la calculator și nu mai aveți nevoie de închiderea acestuia, puteți opri chiar atunci închiderea PC-ului.