Gabriela Dinu Știri 10.09.2021 13:52

Cum poți face răportări online la ARR despre starea drumurilor din România

Cum poți face răportări online la ARR despre starea drumurilor din România

Ministerul Transporturilor a pregătit un proiect ce a fost deja pus în dezbatere privind posibilitatea de a raporta problemele care apar pe şoselele din România.

Dacă vei merge pe un drum unde nu sunt indicatoare sau marcaje rutiere, dacă sunt gropi care pun în pericol siguranţa oamenilor care participă la trafic atunci puteţi raporta online orice fel de problemă pe care o întâmpinaţi.

Raportări online la ARR, de pe telefon

Măsura a fost propusă pentru a creşte gradul de siguranţă rutieră, având în vedere rata crescută a accidentelor de pe drumurile de la noi din ţară.

Spre tristeţea noastră, România are cel mai mare număr de decese raportat la întreaga populaţie şi este situată chiar pe ultimul loc privind siguranţa rutieră din Europa.

Şoferii au dat tot timpul vina pe infrastructură şi problemele care le apar în faţă şi pe care nu le pot evita. Pentru a veni în sprijinul şoferilor, Ministerul Transportului a anunţat astfel un proiect de ordonanţă prin care să poată creşte siguranţa rutieră pe cât posibil.

Când se pot face rapoartele la ARR?

Prin intermediul acestei metode de raportare online şoferii vor putea anunţa atunci când circulă pe un drum plin de gropi, când circulă pe şosele nemarcate sau care nu sunt prevăzute cu indicatoare rutiere. Chiar şi un parapete lipsă poate fi raportat şi cu siguranţă trebuie să o faceţi atunci când treceţi pe lângă unul pentru că nu ştiţi niciodată cum aţi putea salva viaţa cuiva printr-un simplu raport realizat pe internet.

După ce se realizează această evaluare a siguranţei rutiere, ARR va merge în control şi va face evaluări de siguranţă în reţeaua rutiera. Datele din fiecare tronson raportat vor fi actualizate la cel puţin cinci ani, iar până în 2024 trebuie să fie deja gata prima evaluare de acest gen.

După cum am menţionat anterior, proiectul a fost demarat ca urmare a statisticii europene realizate anul acesta privind decesele din accidente. Din păcate, în România s-a înregistrat o cifră covârşitoare de 85 de decese la un milion de locuitori. Ca o comparaţie, în Europa procentul este la jumătate, undeva la 42 de decese la un milion de locuitori.