Claudiu Melinte Știri 09.09.2021 17:41

Ce mașini poți conduce la vârsta de 16 ani? Cum poți lua un astfel de permis de conducere timpuriu?

Ce mașini poți conduce la vârsta de 16 ani? Cum poți lua un astfel de permis de conducere timpuriu?

Tinerii de peste 16 ani pot conduce masini fara sa detina permis de conducere si fara sa incalce legea. Au nevoie doar de un atestat de la o scoala de soferi si de un autovehicul care sa respecte anumite conditii.

In alte tari europene, masinile care pot fi conduse fara permis, pana la 18 ani, sunt la mare cautare. Desi intr-un procent mai mic, le vei vedea si pe strazile din Romania. Anual, se inregistreaza aproximativ astfel de autovehicule.

Cum poti lua permisul de conducere la 16 ani

Desi nu sunt la mare cautare, legislatia din Romania permite conducerea de autovehicule de catre persoanele care au implinit 16 ani, in baza unui atestat primit de la o scoala de soferi autorizata. Potrivit Codului Rutier, persoanele de pana la 18 ani pot obtine permisul de conducere pentru categoriile de vehiculele AM, A1 si B1.

Din categoria B1 fac parte autovehiculele cu trei sau patru roti, cu masa proprie intre 400 si 550 de kg, echipate cu motor cu ardere interna cu capacitate cilindrica mai mare de 45 cmc sau cu orice alt motor cu o putere echivalenta ori cu viteza prin constructie mai mare de 50 km/h.

Pregatirea teoretica pentru obtinerea permisului de conducere la 16 ani contine 14 ore de legislatie rutiera, 2 ore de legislatie specifica, 4 ore de conducere preventica si ecologica, 2 ore de prim ajutor si inca 2 necesare dobandirii cunostintelor pentru intretinerea autovehiculului.
Totodata, cei care opteaza pentru un astfel de autovehicul trebuie sa stie ca exista limitari si in ceea ce priveste limita de viteza, dupa cum urmeaza: 90 km/h pe autostrazi, 80 km/h pe drumurile expres sau pe cele nationale europene (E) si 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri. Viitori soferi vor fi testati din punct de vedere psihologic si medical.

Masini pe care le poti conduce la 16 ani

Marca franceza Bellier este pe piata de mai bine de 47 de ani si are in gama mai multe modele. Modelul Jade Classic cu doua locuri este cl mai cunoscut. Are o capacitate cilindrica de 523cm³, care dezvolta 5,4CP si poate atinge o viteza maxima de 45km/h. Consumul este mic, mai exact 3,2 litri la 100 de kilometri.

Bellier Jade Racing vine cu cateva modificari, precum scaunele sport, centurile de siguranta, rotile de culoare neagra, schimbatorul si pedalele sport, evacuare cromata dubla si stickere sport, insa cu aceleasi specificatii.

Cu un interior atragator, Bellier Jade Urban i-ar putea multumi chiar si pe cei mai mofturosi soferi.. incepatori. Masina este dotata cu un motor Yanmar diesel cu injectie, care are o capacitate cilindrica de 523 cmc si o putere maxima de 5,4 cai putere.

Aixam Coupe

Cu un exterior mai aspectos, dupa parerea noastra, Aixam Coupe vine, in mare parte, cu aceleasi specificatii: motor cu o capacitate cilindrica de 400cm³ care dezvolta, la fel ca modelele precedente, 5,4 cai putere. Vteza maxima este de 45km/h, insa capacitatea rezervorului este mai mica, 16 litri.Aixam Crossline nu vine cu imbunatatiri din punct de vedere al perfomantelor, insa cu mai mult spatiu. Spre deosebire de modelul Coupe, lungimea autovehicului este mai mare, drept urmare, va puteti bucura de un portbagaj mai incapator.

Chatenet

Motorul ramane neschimbat si in cazul lui Chatenet CH26, cu o capacitate cilindrica de 523cm³, care dezvolta 5,4CP. Viteza maxima este de 45km/h, iar consumul este de 3 litri pentru fiecare 100 de kilometri.

Cu un motor un pic mai mare, de 505 cmc pe injectie multipunct, cu transmisie automata si tractiune pe fata este Chatenet CH30. Mai mult, masina este dotata cu suspensii McPhearson si are amortizoare hidraulice cu dubla actiune si arcuri elicoidale.

Grecav

Grecav nu este o masina foarte cunoscuta la noi, desi are in gama sa patru modele de masini, facand din brandul italian un concurent serios pe piata. Un motor diesel ce dezvolta 5,4 cai putere, transmisie automata, viteza maxima de 45 de km/h si un consum de 3 litri la suta de kilometri.

Microcar

Microcar detine aproximativ 40% din piata europeana de masini ce pot fi conduse fara permis auto. Viteza maxima atinsa, consumul si greutatea nu difera mult fata de modelele deja prezentate.