Gabriela Dinu Știri 08.04.2021 15:42

Cum ajungi la Transluncani, drumul splendid din România care rivalizează cu Transalpina

Cum ajungi la Transluncani, drumul splendid din România care rivalizează cu Transalpina

Transluncani este unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din România. Nu este la fel de celebru precum Transalpina sau Tranfăgărăşan, însă cu siguranţă este la fel de spectaculos.

Se află în judeţul Timiş, fiind o şosea superbă, şerpuită, care a fost refăcută cu suma de 1 milion de euro. A fost săpat în stâncă, iar un vechi drum agricol a fost reabilitat pentru a lua fiinţă Transluncani.

Cum ajungi la Transluncani, cel mai nou drum spectaculos din România?

Drumul porneşte din comuna Tomeşti, judeţul Timiş, şi se termină în golul alpin. Primarul a reuşit să obţină fonduri de la Uniunea Europeană şi toată finanţarea s-a bazat pe asta. Aşa a fost refăcut complet Drumul Agricol Oboare şi tot aşa a luat fiinţă şi Transluncani.

„Potențialul turistic este maxim mai ales în zona montană, judetul timis avand doar 3 comune care au zona montană – Tomeștiul, Pietroasa și Nădrag se pretează la noi partea de tursim, noi am pus baza pe partea de infrastructură… nu ai infrastructură, deabia ai pensiuni, degeaba ai inclusiv partea de turism monahal”, a povestit primarul din Tomeşti, Costel Medelean.

Drumul este cu atât mai spectaculos cu cât a fost construit la cea mai mare altitudine din judeţ. A fost extrem de greu şi o provocare uriaşă pentru firma care s-a ocupat de construcţie, dar într-un final a ieşit un drum complex, superb, cu o suprafaţă de peste 60% construită în rocă.

Imagine realizată cu drona deasupra drumului Transluncani. Sursa foto: Occidentul Românesc
Imagine realizată cu drona deasupra drumului Transluncani. Sursa foto: Occidentul Românesc

Are o lungime de 5 kilometri, iar aici puteţi ajunge în mai multe moduri. Cel mai uşor veţi ajunge la Tomeşti, de la Timişoara. De acolo veţi avea de parcurs 118 kilometri, apoi indicatoarele vă vor conduce către cel mai nou drum trans-montan de la noi din ţară.

Înainte să se transforme în Transluncani, aceasta se numea Drumul agricol Oboare şi acum este utilizat de mult mai multă lume decât înainte şi nu doar în scop turistic. Este recomandat ca atunci când parcurgeţi acest drum să mergeţi încet pentru a putea admira peisajul, dar şi pentru a evita eventualele pericole. Finalul Transluncaniului are loc la intersecţia cu DJ 684, care este un drum neasfaltat, din pământ.