Ioana Filipescu Știri 14.02.2023 12:34

Cum a devenit orasul Bangalore din India noul Silicon Valley

Cum a devenit orasul Bangalore din India noul Silicon Valley

Orașul indian Bangalore s-a transformat radical în ultimele două decenii! A ajuns să fie inclus între primele 10 metropole preferate de tinerii oameni de afaceri la nivel mondial. Nu degeaba este comparat, dese ori, cu celebrul Silicon Valley.

Bangalore a înflorit vertiginos economic în ultima perioadă, ceea ce a dus la un inevitabil boom imobiliar. Sectorul real estate din Bangalore a atras cele mai multe investiții din India, depășind chiar și capitala New Delhi.

Peste 10.000 de milionari în Bangalore

Bengaluru, așa cum este cunoscut oficial numele metropolei, este capitala statului indian Karnataka. Și a avut cel mai rapid ritm de extindere, dar și cea mai însemnată contribuție la PIB-ul țării. Bangalore se află pe locul trei la nivel național între destinațiile preferate de cetățenii cu venituri mari – potrivit estimărilor, găzduiește peste 10.000 de milionari în dolari.

Totul a începul în urmă cu 20 de ani, când Bangalore era denumit ”Paradisul Pensionarilor”

Acum două decenii, în Bangalore era o atmosferă relaxată, cu parcuri mari și multe spații verzi, de altfel, era denumit chiar „Paradisul Pensionarilor”, pe plan local. Dar în urma transformării lui radicale în ultimii 20 de ani, fiind principalul centru al industriei IT, a ajuns să fie denumit „Silicon Valley a Indiei”.

”Silicon Valley din India”, cum este denumit Bangalore, avea să devină lider în domeniul tehnologiei informației. Cultura startup-urilor a devenit proeminentă în India, deoarece încurajează antreprenorii și dezvoltatorii în devenire să-și prezinte potențialul de care dispun.

Totul a început pe 332 de acri de pământ

Startul s-a produs în 1978, când Consiliul de Dezvoltare Industrială din Karnataka a aprobat construirea orașului Electronic pe un teren de 332 de acri. Rezultatul? A apărut prima afacere de IT cu adevărat importantă, Infosys, care și-a stabilit sediul în Electronic City.

De atunci, afacerile în domeniul IT-ului s-au înmulțit precum ciupercile. Iar astăzi, Karnataka are peste 5500 de afaceri în domeniul tehnologiei informațiilor, iar majoritatea cu sediul în Bangalore.

Astfel, orașul Bangalore din India a devenit noul Sillicon Valley.

Investiții masive în sectorul imobiliar

Ca urmare a traiectoriei ascendente într-un domeniu de vârf, Bangalore avea să devină și orașul indian al cărui sector imobiliar a atras cele mai multe investiții din țară. A depășit chiar capitala New Delhi. Astfel, cererea foarte mare din segmentul rezidențial și cel al spațiilor de birouri a făcut ca volumul investițiilor să crească exponențial de la an la an.

Zonele cu cel mai ridicat potențial sunt Outer Ring Road, Sarjapur Road, Whitefield și Nordul Bangalore.

Cum era firesc, și cererea pentru locuințe premium a crescut, în special în districtele Business Central și Business Secundar.

Nici segmentul de locuințe low-cost nu a rămas neglijat de dezvoltatorii imobiliari.