Gabriela Dinu Știri 29.05.2022 08:03

Codul Morse. Cum se interpretează acest cod și cine îl mai folosește astăzi

Codul Morse. Cum se interpretează acest cod și cine îl mai folosește astăzi

Codul Morse foloseşte alfabetul Morse pentru a transmite informaţia prin segmente standardizate de semne sau pulsaţii, care pot fi scurte sau luni. Acestea sunt cunoscute în mod comun ca fiind puncte sau linii, ce corespund pentru litere, cifre şi alte caractere specifice unui astfel de mesaj.

Acest sistem a fost inventat de către Samuel Morse, undeva la jumătatea anilor 1830, şi era folosit pentru transmiterea informaţiilor folosindu-se telegraful electric. Ulterior, aflabetul creat de Morse a început să fie utilizat pe scară largă şi în comunicaţiile radio, în anii 1890.

Ce înseamnă Codul Morse?

Au existat dovezi odată cu trecerea timpului că adevăratul inventator al codului Morse nu ar fi, de fapt, Samuel, ci asistentul său, Alfred Vail. Invenţia acestuia nu a fost recunoscută nicidată şi a murit sărac şi necunoscut.

Îmbunătăţirile care au fost aduse ulterior, precum şi evoluţia sistemelor, a făcut ca acest cod Morse să fie uitat. Chiar şi aşa, încă este utilizat în prezent în navigarea maritimă şi aeriană, dar şi în comunicarea radio amatoare, care foloseşte undele magnetice continue. Prin codificarea informaţiei folosind Codul Morse este singura modalitate digitală prin care este transmisă informaţia ce poate fi citită de oameni, fără a fi asistaţi de un calculator.

Acesta este transmis prin pulsaţii electrice sau chiar audio, ca un semnal ce are pulsaţii sau tonuri lungi şi scurte, ori ca semnale mecanice sau vizuale, folosind lantenra, hielograful sau lampa Aldis.

Citeşte şi:

Cum scapi rapid de ploșnițele de pat. 2 metode verificate de noi
Plaja Vadu. Totul despre plaja Vadu. Ce e interzis să faci acolo, unde te cazezi. Cum ajungi acolo

Elementele codului Morse, care este compus din şase elemente diferite, aşa cum sunt următoarele:

  • semn scurt, denumit punct sau dit (•);
  • semn lung, denumit linie, dash sau dah (–);
  • un spațiu liber între semne (între puncte și linii), egal, ca lungime, cu cea a unui punct;
  • spațiu scurt (între litere), egal, ca lungime, cu cea a unei linii;
  • spațiu mediu (între cuvinte), egal, ca lungime, cu cea a doua linii;
  • spațiu lung (între propoziții), egal, ca lungime, cu cea a trei linii, sau mai mare.