Ionuț Nițulescu Știri 26.12.2022 17:42

Cine este și ce avere are Ilan Laufer, candidatul la Primăria Capitalei. E un apropiat de-al lui Liviu Dragnea

Cine este și ce avere are Ilan Laufer, candidatul la Primăria Capitalei. E un apropiat de-al lui Liviu Dragnea

Ilan Laufer, în vârstă de 37 de ani, a intrat în cursa pentru primăria Capitalei, fiind susținut de Forța Identității Naționale și Platforma Social Liberală (FIN-PSL).  Cunoscut în trecut din presa tabloidă, mai apoi ca ministru al IMM-urilor de pe vremea guvernării PSD, Ilan Laufer speră să câștige încrederea alegătorilor, care să îi acorde votul pe 27 septembrie 2020.

Un personaj destul de controversat, Ilan Laufer spune că are planuri mari pentru Capitală, precizând că până la această vârstă, a realizat „mai multe proiecte și a creat mai multe locuri de muncă decât toți contracandidații săi la un loc, în administrația publică, dar și în mediul privat!”.

El a adăugat că, în perioada în care a fost ministru pentru Mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, a creat şi implementat „cel mai important şi de succes proiect din istoria antreprenoriatului românesc” – „Start-Up Nation”. Acum, își dorește să facă curățenie la Primărie.

„Vă aștept alături de mine la Capitală, să facem #CuratenieGenerala. Candidez la Primăria Generală a Capitalei, pentru că m-am săturat de clasa politică actuală, de 30 de ani de minciună, incompetență, corupție și vrăjeală. Vreau să vă ofer o alternativă reală, tânără, civilizată și cu viziune antreprenorială care vrea și este pregătită să schimbe transparent, împreună cu voi, realitatea și clasa politică actuală”, a anunţat el pe Facebook.

Ilan Laufer candideaza la Primaria Capitalei
Ilan Laufer candideaza la Primaria Capitalei

Citește și: Alegeri Locale 2020. Cine sunt cei 9 candidați pentru Primăria Capitalei

Legătura dintre Ilan Laufer și Dragnea

Ilan Laufer a funcția de ministru pentru Mediul de Afaceri din Guvernul Tudose, iar în 2018, el a fost propus de Liviu Dragnea pentru funcția de vicepremier și ministru al Dezvoltării. Președintele Klaus Iohannis a respins prounerea PSD, ceea ce a creat un adevărat scandal. Intrigat de această decizie, Laufer l-a acuzat pe președinte că este antisemit.

El a fost numit, în schimb, consilier onorific al Vioricăi Dăncilă, dar a demisionat în septembrie 2019 după ce aceasta nu l-a luat cu ea în vizita în SUA.

Pe 1 decembrie 2019, Ilan Laufer și-a dat demisia din PSD, atunci când anunțat lansarea Platformei Social Liberală (PSL).

Ilan Laufer, unul dintre cei mai săraci candidați la Primăria Capitalei

Candidatul FIN-PSL a absolvit Facultetea de Educație Fizică și Sport, dar s-a lansat ca broker în imobiliare și a avut un succes impresionant. Și-a înființat o companie de consultanță în retail și s-a implicat în intermedierea intereselor în România ale companiilor din Inditex (trustul din care fac parte Zara, Cotton, Pull and Bear, toate prezente și la parterul Unirea Shopping Center) și ale H&M.

Ilan Laufer (facebook.com/IlanLauferOfficial)
Ilan Laufer (facebook.com/IlanLauferOfficial)

În 2019, acesta s-a aflat în centrul unui scandal, fiind cercetat ca suspect într-un dosar privind evaziune fiscală de 5,8 milioane de euro într-un dosar legat de Unirea Shopping Center.

Ilan Laufer era numit unul dintre cei mai bogați miniștri ai cabinetului Tudose, acum însă situația stă complet diferit. Declarația de candidat din 2020 arată că acesta a cam sărăcit în ultima perioadă, astfel că deține doar un doar un teren de 782 mp în Corbeanca, cumpărat în 2007. Nu a declarat niciun venit în 2020 și nici alte proprietăți sau conturi în bancă. Se poate lăuda doar cu o datorie la BRD de 200.000 de euro, potrivit romania.europalibera.org.

Iată și cum arăta declarația sa de avere în urmă cu doi ani. În 2018, Ilan laufer deținea deținea două terenuri în Corbeanca, unul de 991 mp și altul de 847 mp. Mai avea trei apartamente în București și o casă în Corbeanca de 803 mp, obținută prin donație în 2013, un Mercedes Benz Clasa S, o motocicletă Yamaha și trei ceasuri de firmă care valorau 17.000 de euro.

Alegerile locale 2020, care trebuiau să aibă loc în primăvară, au fost amânate până în 27 septembrie, din cauza restricțiilor impuse de pandemie.