Victor Dragodan Știri 27.12.2022 06:28

Cine a creat, de fapt, Instagram. Ei sunt inventatorii celei mai apreciate rețele sociale

Cine a creat, de fapt, Instagram. Ei sunt inventatorii celei mai apreciate rețele sociale

Viețile ni s-au schimbat complet în ultimul deceniu, odată cu apariția rețelelor de socializare. Recunoaștem sau nu, depindem de ele. Facebook, Instagram, YouTube, Snapchat, Pinterest sau Tik Tok, tu pe care le folosești?

Te gândești cu nostalgie la bătrânul mIRC sau la Hi5, predecesorul celebrului Facebook? Dacă credeai că ele ți-au schimbat viața, pregătește-te. Multe alte rețele de socializare vin puternic din spate, schimbând comportamentul de consum, dar și modalitatea de a privi business-urile. Lipsa prezenței în mediul online, cu precădere pe rețelele de socializare, înseamnă „sinucidere” curată pentru o afacere.

Instagram, cea mai populară rețea de photo-sharing

Instagramul a devenit astfel, nu doar o modalitate de petrecere a timpului, ci și o unealtă interesantă de promovare. După Facebook, este a foua cea mai populară rețea tradițională din lume, referindu-ne la utilizatori activi. Mai precis, 1 miliard de persoane folosec lunar Instagram-ul.

Cine a fondat Instagram?

Kevin Systrom și Mike Kriege, un programator american și un inginer software brazilian, au pus bazele rețelei Instagram în 2010. Aplicația a avut un succes răsunător. Deși în România a fost îmbrățișată mai greu, fiind încă utilizată în mare parte de tineri, în SUA și în alte state, Instagramul a depășit de mult Facebook.

Prima fotografie a fost publicată 16 iulie 2010, atunci când Kevin Systrom a publicat o o imagine cu un cățel și piciorul iubitei sale, îmbunătățită cu filtrul X-Pro2.

Prima fotografie publicată pe Instagram
Prima fotografie publicată pe Instagram

“Pentru mine, succesul a venit în momentul în care părinții mei au început să folosească aplicația”, a spus Systrom.

Potrivit Forbes, Systrom, care a lucrat o perioadă și la Google, are o avere de 1.5 miliarde de dolari, în timp ce Krieger are 200 de milioane de dolari în conturi.

În 2012, aplicația a fost achiziționată de Facebook pentru aproximativ 1 milion de dolari, iar cei doi fondatori s-au retras de la conducere, cel mai probabil din cauza neînțelegerilor cu Mark Zuckerberg.

Citește și: Trucul secret prin care poți afla câte persoane ți-au salvat pozele pe Instagram

Cel mai popular om de pe Instagram

Cel mai popular om de pe Instagram este Cristiano Ronaldo, cu peste 239 de miliarde de utilizatori, urmat de cântăreața Ariana Grande, care a strâns peste 203 de followers. Potrivit Social Blade, în topul celebrităților populare pe Instagram se găsesc și Beyonce, Lionel Messi, The Rock, Selena Gomez sau Kyle Jenner.

Câteva date interesante despre Instagram:

  • 1 miliard de persoane folosesc lunar Instagram-ul
  • este a doua cea mai descărcată aplicație gratuită din App Store
  • 500 de milioane de oameni folosesc zilnic Instagram Stories
  • 52% dintre utilizatorii Instagram sunt femei și 48% sunt bărbați
  • 63% dintre utilizatori intră pe Instagram cel putin 1 dată pe zi
  • utilizatorii Instagram petrec, în medie, 28 de minute pe zi
  • 75,3% dintre afacerile americane vor folosi Instagram-ul în 2020