Ioana Filipescu Travel 27.12.2022 05:44

Cele mai frumoase sate din Maramureș. Nu-ți mai vine să pleci. FOTO

„Maramureș plai cu flori, mândru ești în sărbători” spune un cântec tradițional românesc. Și nu doar de sărbători, ci tot timpul anului. De fapt, Maramureșul este una dintre cele mai fermecătoare zone ale României, un loc unde parcă timpul a rămas în loc. 

În Maramureș trebuie să ajungi cel puțin o dată în viață. Iar odată ce ai pășit pe aceste meleaguri speciale, unde tradiția e pusă la loc de cinste, iar credința neatinsă de trecerea anilor, cu siguranță te vei întoarce. Oamenii sunt autentici, simpli, gospodari și, mai presus de toate, ospitalieri. Iar locurile, de un farmec aparte.

Cele mai frumoase sate din Maramureș

Maramureșul este plin de comori la fiecare pas, dar dacă ajungi în zonă, există câteva sate care au devenit cunoscute de-a lungul timpului. Iată care sunt acestea:

Săpânța și al ei vesel cimitir

Când spui Maramureș, automat de gândești și la Săpânța. Satul și-a câștigat notorieteta datorită Cimitirului Vesel, principalul obiectiv turistic din zonă. Aflată la 18 kilometri de Sighetu Marmaţiei, Săpânţa este un loc de neratat. Iar Cimitirul Vesel, unul cum nu este altul.

Cimitirul Vesel
Cimitirul Vesel

Tot la aici poți să vizitezi Mlaştina Poiana Brazilor, Vâltorile din Săpânţa și Mănăstirea Peri, cea mai înaltă biseriă de lemn din lume, de 78 de metri.

Prințul Charles, îndrăgostit de un sat din Maramureș

Un alt sat din Maramureș cu adevărat deosebit este Breb, de care prințul Charles s-a îndrăgostit iremediabil. Atât de mult i-a plăcut aici, încât a decis să investească în zonă.

În 2003 a făcut prima achiziție în satul Breb. A achizițioinat o casă veche, pe care a recondiționat-o cu materiale tradiționale, încercând asftel să păstreze autenticitatea acestora. Tot la Breb a strămutat alte trei case din lemn pe care le-a cumpărat din zonă.

Citește AICI mai mult despre proprietățile pe care prințul Charles le deține în România

Mocănița din Maramureș

De la Breb, te îndemnăm să mergi la Vișeul de Sus, unde neapărat trebuie să faci o plimbare pe Valea Vaserului cu celebra mocăniță. Este o experiență inedită! Casele și mănăstirile de lemn din zonă fac din Vișeul de Dus unul dintre cele mai frumaose sate ale României.

La Bârsana veși găsi una dintre cele mai frumoase mănăstiri, inclusă pe Lista Moștenirilor Internaționale a UNESCO, dar și cele mai frumoase peisaje din zonă. Este una dintre cele mai mari comune din Maramureș. Nu vei descoperi aici doar moșteniri bisericești, ci și multă tradiție. Îți poți continua excursia pe Valea Izei. Cu riscul de a ne repeta, peisajele sunt de poveste!