>
Românii care vor să economisească bani prin realizarea unor depozite la bancă trebuie să caute acele instituţii care le oferă cele mai avantajoase condiţii dintre toate, în ceea ce priveşte dobânda ce le va majora suma.
Cele mai mici dobânzi dintre toate le plătesc băncile BCR, Credit Europe Bank şi Unicredit. Aici, contul dumneavoastră se va majora mai greu, ca să zicem aşa.
Cele mai mari dobânzi pentru persoanele fizice, la depozite, sunt la băncile Intesa, CEC Bank şi Patria Bank. Vorbim despre 8% pe an, în cazul Intesa Bank, iar depozitul este pe un termen de 3 ani, 36 de luni. La CEC Bank, situaţia se repetă, dar dobânda scade puţin, până la 7,5%, iar la Banca Transilvania, aceasta este de 7%.
Pentru depozitele pe termen mai scurt, de doar un an, situaţia se schimbă. Patria şi Intesa Bank oferă cele mai mari dobânzi, în valoare de 7,5%, CEC Bank vine din urmă cu 7.20%, iar First Bank oferă 7,15 %.
Făcând o paralelă, cele mai mici depozite pe un termen de un an se regăsesc la BCR, care oferă 4,5%, Credit Europe Bank dă 4,75% şi Unicredit Bank dă 5,70%.
Citeşte şi:
Există şi varianta unui depozit pe o periodă de doar o lună, iar în acest caz, Intesa oferă 5,75 %, CEC Bank dă 5,70%, iar Patria Bank oferă 5,50%. Atunci când vorbim despre un depozit care a fost înfiinţat online, dobânda este ceva mai mare şi se ridică la 6,32 %, făcând o medie totală. Dacă mergeţi la ghişeu, aceasta este ceva mai mică, de 6,08%.
De ce este bine să alegeţi o bancă ce oferă dobândă cât mai mare? Ei bine, pe lângă ceea ce este evident, adică veţi scoate la finalul termenului mai mulţi bani decât aţi băgat, trebuie să ştiţi că vor exista comisioane pentru administrarea unui cont curent, administrarea aplicaţiilor de mobile banking şi internet banking, plus retragerea banilor de la ghişee sau bancomate.