>
Turcia este ţara deserturilor delicioase, bazate pe mult zahăr şi miere. Dacă nu reuşeşti să ajungi la Istanbul să te delectezi cu ele o poţi face la tine acasă sau la restaurante cu specific turcesc.
În continuare îţi vom prezenta care sunt cele mai apreciate dulciuri care se fac în Turcia şi ce conţin ele de sunt atât de speciale. Veţi descoperi că ingredientele nu sunt dificil de găsit, doar că metoda în care sunt gătite face diferenţa.
Kunefe este un desert săţios care se face din Hatay, o brânză proaspătă, cu specific turcesc, elastică şi nesărată, care se topeşte atunci când este gătită. Peste brânză se pun bucăţi de aluat, care au fost înmuiate în prealabil într-un sirop special de melasă, care se numeşte kadayif. Acestea se coc la jar până când se rumenesc. Se acoperă cu fistic sau îngheţată şi se serveşte atunci când este caldă.
Baklavaua este cel mai celebru desert durcesc şi are un secret: în compoziţia sa se află 35 de straturi de foi, iar reţeta pentru aceste dulciuri are un proces intens de învăţare, căci ai nevoie de ani buni pentru a putea învăţa aşa ceva. Se face cu unt şi zahăr, nu se pune miere sau alţi îndulcitori.
Dondurma este o îngheţată care se face din sahlep, un praf de tulpină de orhidee şi lapte de capră. Orhideea este cultivată de ei iar caprele al căror lapte îl folosesc turcii sunt crescute special pentru asta şi hrănite doar cu cimbru, astralagus şi flori de orhidee, totul pentru a oferi îngheţatei lor gustul specific.
Despre Gullac se spune că este simbolul iubirii divine, iar conform tradiţiei turceşti, ca să iasă bine acest desert, bucătarul trebuie să recite din Coran în timp ce pune amestecul din lapte pe foile stratificate. Gullacul face parte din meniul care se serveşte la ceremonia de circumcizie a fiilor Sultanului Suleyman Magnificul.
Katmer este iarăşi un desert turcesc interesant, care se serveşte în special la micul dejun, alături de o ceaşcă de ceai. Se pregăteşte în acelaşi mod ca baclavaua şi este umplut cu fistic şi caimac.