Gabriela Dinu Știri 15.04.2021 23:03

Care sunt, de fapt, motivele pentru ca Belgia face cei mai buni cartofi prăjiți din lume

Care sunt, de fapt, motivele pentru ca Belgia face cei mai buni cartofi prăjiți din lume

Multă lume crede că în Franţa se fac cei mai buni cartofi prăjiţi din lume. De fapt şi de drept, adevărul este mai la nord-vest, în Belgia, căci belgienii sunt cei mai buni la acest capitol.

Şi din rândurile următoare veţi afla şi de ce, căci nu puţini sunt curioşii care vor încerca să facă acasă delicioşii cartofi belgieni.

Care sunt, de fapt, motivele pentru ca Belgia face cei mai buni cartofi prăjiți din lume?

Cartofii prăjiţi belgieni sunt un deliciu şi se servesc la orice ocazie. Oamenii din Belgia când vor să sărbătorească o reuşită, ies la o porţie de cartofi prăjiţi, în oraş. Pe care o asezonează cu sos de maioneză, ketchup sau chilli, ori brânză.

Peste tot prin Bruxelles, tonetele unde se fac şi se vând cartofi proaspăt prăjiţi, sunt pline ochi şi oamenii aşteaptă la coadă.

Foarte bine pătrunşi, crocanţi la exterior şi moi la interior, aşa ies cartofii din Belgia. Care e secretul? Ei bine, sunt mai multe, dar cel mai important este tipul de cartof folosit, căci trebuie să fie unul de calitate superioară. Preferaţii belgienilor sunt cartofii Bintje, o rasă veche de peste o sută de ani, de o culoare perfect aurie.

Au cel mai bun gust şi sunt cei mai potriviţi pentru prăjit, indiferent de forma şi mărimea pe care o au. Al doilea secret important este mărimea, cartofii nu trebuie să fie tăiaţi nici prea mari, nici prea lungi, iar dimensiunea perfectă este de 11 mm, după cum spun specialiştii.

Cartofi bine prăjiţi, cu condimente
Cartofi bine prăjiţi, cu condimente şi sos de ketchup

Dacă sunt mai subţiri de atât, se văr răci mult mai repede şi nu vor mai fi nici la fel de crocanţi. Dacă sunt prea mari, ocupă mult prea mult spaţiu în punga de hârtie în care sunt serviţi şi se vor răci mai repede.

Al treilea secret extrem de important pentru a face cartofi prăjiţi belgieni este grăsimea în care sunt prăjiţi cartofii, iar perfecţiunea înseamnă „Blanc de Beof”. Mai exact, untură. Aceasta este ceea ce păstrează cartofii moi şi delicioşi, iar atunci când sunt fierbinţi vor rămâne aspectuoşi, moi la interior şi crocanţi la exterior.