Ioana Filipescu Travel 21.09.2022 14:56

Cea mai mare cascadă din lume: cum arată și unde este amplasată

Cea mai mare cascadă din lume: cum arată și unde este amplasată

Cascada Niagara este, poate, cea mai faimoasă dintre toate, fiind și un loc vizitat de milioane de turiști. Este, practic, un ”monument” pentru turism, însă nu e și cea mai înaltă din lume. Conform National Geographic, Angel Falls din Venezuela, care atinge o înălţime de 979 de metri, este cea mai înaltă cascadă din lume.

Cascada coboră pe marginea Auyan-Tepui, care înseamnă Muntele Diavolului. Angel Falls este denumirea dată după exploratorul american Jimmy Angel, care s-a prăbuşit cu avionul pe vârful muntelui, în anul 1937.

Aviatorul americam zburase deasupra cascadei cu patru ani mai devreme, fiind în căutare de zăcăminte. Jammie a revenit la cascadă, alături de soția lui și de alți doi pasageri, şi a încercat să aterizeze pe partea de sus, dar avionul s-a avariat la aterizare. Astfel, cei patru au parcurs în 11 zile, pe jos, drumul până acasă.

Cascada Angel Falls, de 15 ori mai mare decât Niagara

Cascada Angel Falls se alimentează din râul Churun, iar înălţimea de cădere a apei este atât de mare încât la baza cascadei se formează un nor de ceaţă. Înălţimea totală a cascadei este de 979 de metri, aproape un kilometru, conform World Waterfall Database. Ca o comparație, este de 15 ori mai înaltă decât celebra Niagara.

Trebuie să menționăm că Angel Falls este cea mai înaltă cascadă din lume de pe uscat, pentru că, între Groenlanda și Islanda, este o cascadă sub apă de trei ori mai înaltă! Căderea de apă atinge nu mai puțin de trei kilometri și jumătate.

Top 5 cascade cele mai înalte din lume continută cu:

 

Cascada Tugela

În munții Drakensberg (Muntele Dragonului) din provincia KwaZulu-Natal, Republica Africa de Sud, este situată cascada Tugela, de fapt, un complex de cascade sezoniere. Și care este acceptată drept a doua cea mai mare cascadă din lume.

Tugela este compusă din cinci cascade distincte, cea mai mare din ele cu o înălţime de 411 metri. Înălțimea totală a cascadei este de 948 de metri, dar lărgimea ei este de doar 15 centimetri.

Cascadele Trei Surori

Cascada Trei Surori, din regiunea izolată Ayacucho, din Peru, este cunoscută drept Cataratas las Tres Hermanas, în traducere, Cascada celor trei surori. Are o înălțime de 914 metri şi este numită astfel pentru cele trei niveluri distinctive sau trepte, care întrerup cursul apei.

Cascada Trei Surori este înconjurată de păduri tropicale, cu copaci care ajung chiar la o înălțime de 30 de metri. Zona este situată în pădurea protejată din Parcul Naţional Otishi, unde se află și Pavirontsi Natural Bridge, cel mai mare pod natural din lume.

Cascada Olo’upena

Cascada Olo’upena este a patra din lume ca înălțime și se găsește pe insula hawaiiană, Molokai. Are o înălțime de 900 de metri, iar apa este un flux de subţire care cade de pe partea unei dintre cele mai înalte stânci de litoral din lume, Haloku.

Cascada Yumbilla

Cascada Yumbilla a fost descoperită recent în America de Sud într-o regiune îndepărtată a Amazoniei din districtul Cupies, Peru.

Se plasează pe locul cinci, dar înălțimea ei este subiect de discuție între specialiști. Institutul Naţional Geografic al Peru susţine o înălţime de 895,4 de metri, iar alte surse afirmă că ea are o înălţine un pic mai mică, 870 de metri.

Citește și următoarele articole:

15 lucruri inedite despre planeta în care trăim. Pământul așa cum nu-l știai

Planetele sistemului solar. 8 lucruri neștiute despre cele 8 planete ale sistemului nostru solar. FOTO

Există sau nu rechini în Marea Neagră? Dar delfini?