>
Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun sunt cele opt planete ale Sistemului Solar, pornind de la soare. Și acestea se împart în două categorii, telurice și gazoanze.
Din prima categorie fac parte Pământ, Mercur, Venus și Marte, în timp ce din a doua, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun.
Potrivit definiției propuse de Uniunea Internațională Astronomică, una dintre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un corp ceresc pentru a fi considerat planetă este să își fi „curățat” regiunea din zona orbitei sale de alte obiecte, adică să fi devenit corpul dominant pe orbită. Pluto nu a reușit să facă acest lucru, așa că este considerat o planetă pitică.
Cea mai apropiată planetă de Soare este Mercur. Este și cea mai mică dintre cele opt planete ale Sistemului Solar și nu are sateliți.
Dar ce nu se știa… Un an pe Mercur durează doar 88 de zile, adică atât cât îi ia planetei pentru a realiza o rotație completă în jurul Soarelui.
Planeta Venus este apropiată, ca mărime, de Pământ. Doar puțin mai mică.
De asemenea, Venus este învăluită de un strat de nori din acid sulfuric. Asta pentru că, în trecut, este posibil să fi avut oceane care s-au evaporat pe măsură ce temperatura a crescut din cauza efectului de seră. Suprafața planetei este un deșert uscat întrerupt de roci și vulcani.
De reținut că Venus este cea mai fierbinte planetă din Sistemul nostru Solar. Are o temperatură medie la suprafață de 462 de grade.
Pământul este a treia planetă de la Soare. Și este, de asemenea, și singurul corp ceresc din Univers pe care există viață. Cel puțin, asta se știe în momentul de față.
Terra este cea mai mare dintre planetele telurice, având o rază de 6.371 de kilometri. Atmosfera sa este radical diferită de cea a celorlalte planete, fiind alcătuită, în cea mai mare parte, din azot (78%) și oxigen (21%).
Pământul are un singur satelit natural: Luna. Temperatura medie la suprafața planetei este de 14,9 grade Celsius.
Suprafața planetei Marte este plină de văi și vulcani stinși, precum muntele Olympus, cel mai înalt de pe planetele din Sistemul Solar. Are 22 de kilometri înalțime, fiind așadar de două ori și jumătate mai înalt decât Everest.
Marte, planeta de culoare roșie, are doi sateliți naturali mici, Deimos și Phobos.
A cincea planetă de la Soare este și cea mai mare din Sistemul nostru Solar. Are o masă de 2,5 ori mai mare decât masa tuturor celorlalte planete din sistem împreună.
Este formată, în cea mai mare parte, din hidrogen și heliu și are nu mai puțin de 79 de sateliți.
Raza planetei este de aproape 70.000 de kilometri (pentru comparație, Pământul are o rază de aproximativ 6.300 de kilometri). În ceea ce privește masa, Jupiter are o masă egală cu 317,8 mase ale Pământului.
Saturn este cunoscută, în special, grație inelelor din jurul planetei, alcătuite din mici particule de gheață și rocă, precum și din praf.
Planeta se află la 1,43 miliarde de kilometri distanță de Soare și face o rotație completă în jurul acestuia în 29,4 ani pământeni.
Saturn este singura planetă din Sistemul Solar care este mai puțin densă decât apa.
Vântul poate ajunge pe această planetă chiar și la 1.800 de km / h, fiind chiar mai puternic decât cel de pe Jupiter.
82 de sateliți ai lui Saturn au fost descoperiți până în prezent, în cea mai mare parte din gheață.
Uriașă este distanța planetei de Soare, nu mai puțin de 2,8 miliarde de kilometri. Ca o curiozitate, Uranus face o rotație completă în jurul Soarelui în 84 de ani pământeni!
Uranus este planeta cu cea mai scăzută temperatură din Sistemul Solar. De reținut, temperatura minimă ajunge la – 224 de grade Celsius, iar viteza vântului se duce până la 900 de kilometri la oră.
Neptun este cunoscută drept planeta cea mai îndepărtată de Soare, din Sistemul Solar. Se află la nu mai puțin de 4,5 miliarde de kilometri distanță de steaua din centrul Sistemului nostru Solar.
Este și planeta pe care se înregistrează viteze de neimaginat ale vântului, 2.100 de kilometri pe oră.