Ioana Filipescu Știri 28.12.2022 19:28

De unde vine numele plajei Trei Papuci. Legenda acestui loc din Constanța este de-a dreptul dramatică

De unde vine numele plajei Trei Papuci. Legenda acestui loc din Constanța este de-a dreptul dramatică

Plaja „Trei Papuci” din Constanța este sinonimă cu relaxarea pentru localnici, dar și cu distracția, fiind locul de desfășurare al celui mai mare festival de la malul mării, Neversea. 

Plaja „Trei Papuci” este o oază de liniște, fiind aleasă în special de cei care vor să scape nu doar de agitația orașului, dar și de agitația de pe litoral, dar și de familiile cu copii. Plaja a fost mărită în 2016, astfel că există loc atât pentru cearșafuri, cât și pentru șezlonguri, apa este cristalină și curată, iar intrarea în mare se face lin.

De ce se numește „Trei Papuci”?

Te-ai întrebat de ce plaja se numește „Trei Papuci”? E oarecum ciudat, nu-i așa? Nu-s nici doi, nici patru. În spatele numelui comic se ascunde o legendă cutremurătoare, despre doi prieteni, un român și un turc.

Povestea se întâmplă în secol XX, atunci când oameni din toate colțurile țării veneau aici pentru a munci în port, orașul fiind în plin proces de dezvoltare. Ghiță, un puști de 12 ani, se mutase aici împreună cu familia din Oltenia. S-a îndrăgostit pe loc de mare. Și-a făcut rapid un prieten bun, Hasan, fiul cel mare al unei familii de turci.

Hasan se născuse infirm, însă lipsa unui picior nu l-a ținut nici pe el departe valurile mării. S-a născut la Mangalia, astfel că marea făcea parte din el. Cei doi își petreceau deseori zilele pe o plajă ferită de ochii lumii, nu departe de casă, în zona Spitalului Militar. Plaja neștiută devenise locul lor de întâlnire.

Legende plajei
Legende plajei „Trei Papuci” din Constanța

O poveste despre prietenie

Ghiță a învățat de la prietenul său să înoate, astfel că cel mai mult timp îl petreceau zbenguindu-se pe nisipul fierbinte și răcorindu-se în apa mării.

Olteanul prinsese curaj, astfel că într-una din zile s-a depărtat destul de mult de mal. Deodată, o furtună teribilă s-a abătut asupra locului, în timp ce puștiul se afla în larg. Curenții puternici nu l-au slăbit o clipă, astfel că Hasan a sărit în ajutorul lui.

Citește și: Cinci locuri din România pe care să le vezi măcar o dată în viață

Au luptat împreună cât au putut, însă valurile au fost mai puternice decât ei. Se spune că au murit îmbrățișați, iar pe plaja nu au mai rămas decât trei papuci..

Sursă: Petre Covacef “Povestea Farului Genovez”