Gabriela Dinu Știri 12.06.2023 20:04

Ce trebuie să conțină o scrisoare de recomandare. Model explicit

Ce trebuie să conțină o scrisoare de recomandare. Model explicit

Scrisoarea de recomandare se foloseşte adesea ca un suport la CV, atunci când vrei să te angajaezi. Nu toţi angajatorii cer un astfel de document, însă de cele mai multe ori va fi apreciată o scrisoare de recomandare ataşată la CV, chiar dacă nu ţi-a fost impus acest lucru.

Arată deschiderea şi disponibilitatea ta către acest job, fiind dovada faptului că ţi-ai sacrificat din timpul liber spre a-ţi convinge viitorul angajator că îţi doreşti acel job. Ceea ce nu poate fi altceva decât un mare plus.

Cum arată o scrisoare de recomandare?

O scrisoare de recomandare îţi va oferi o mai mare credibilitate pentru post, căci scrisoarea de recomandare vine ca o extensie a CV-ului, fiind menită să-l confirme şi să-l detalieze. Este o dovadă în plus de profesionalism, dar trebuie să ţineţi cont de la cine luaţi acea scrisoare. Căci nu este deloc util să vă recomande cineva care nu are credibilitate sau experienţa necesară.

Cea mai potrivită persoană pentr a-ţi scrie o scrisoare de recomandare este chiar superiorul tău de la actualul job. Trebuie să fie o persoană profesionistă şi care să poată vorbi prin exemple despre performanţele pe care le-ai avut sub „tutela” sa.

Dacă nu ai avut o relaţie bună cu superiorul tău direct, atunci poţi cere o scrisoare de recomandare de la un coleg, din partea departamentului de Resurse Umane sau chiar a unui client.

Ca în orice document oficial, scrisoarea de recomandare care însoţeşte CV-ul are şi ea un mod tip în care trebuie să fie redactată.

Mai exact, trebuie să conţină următoarele:

  • o formulă de salut („Stimate domn/Stimată doamnă” şi îi folosiţi numele destinatarului);
  • paragraf introductiv în care trebuie să te recomanzi, oferind informaţii despre legătura profesională pe care o ai cu persoana care te va recomanda în continuare;
  • cuprinsul scrisorii trebuie să conţină informaţii care să-l pună pe angajat într-o lumină favorabilă, fără a exagera;
  • paragraful de încheiere trebuie să conţină un scurt rezumat al celor scrise anterior. Rolul tău este de a-l valorifica pe angajat, nu de a-l ridica în slăvi, aşadar trebuie să aveţi grijă la ton şi la modul în care redactaţi această scrisoare de recomandare.
Tags: