Gabriela Dinu Știri 02.11.2022 19:21

Ce trebuie făcut după primirea deciziei de pensionare. Primi paşi

Ce trebuie făcut după primirea deciziei de pensionare. Primi paşi

Mai devreme sau mai târziu vine şi momentul pensiei în vieţile noastre. Există câteva reguli de îndeplinit pentru români, atunci când îşi doresc să se pensioneze. Din rândurile următoare veţi afla tot ce trebuie să faceţi pentru a vă pensiona în România.

La noi în ţară, vârsta standard de pensionare este de 63 de ani în cazul femeilor şi de 65 de ani pentru bărbaţi. Totodată, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar cel complet este de 35 de ani. Pentru a ajunge la aceste coordonate are loc o creştere graduală, care este reglementată prin Legea nr 263 pe 2010.

Cum să te pensionezi în România şi ce trebuie făcut după ce primeşti decizia de pensionare

Primul pas pe care trebuie să îl faceţi atunci când vreţi să ieşiţi la pensie pentru limita de vârstă este acela de a vă înscrie la Casa de Pensii la care aparţineţi, unde veţi depune un dosar, care trebuie să conţină următoarele acte:

  • cerere tip pentru înscriere la pensie;
  • carnet de muncă în original şi copie;
  • carnetul de muncă pentru membrii CAP, în original şi copie;
  • carnetul de asigurări sociale pentru agricultori;
  • actele de stare civilă;
  • diploma de absolvire a învăţământului universitar în original şi copie.

Persoanele care au depus acest dosar de pensionare îşi pot retrage oricând actele, doar până la primirea deciziei. Dacă se răzgândesc, aceasta poate fi contestată într-un termen de 45 de zile şi poate fi chiar anulată, într-un termen de 30 de zile.

Există şi o situaţie excepţională privind persoanele care se pensionează anticipat parţial şi nu pun pensia în plată. În cazul acestora, dacă au trecut cele 30 de zile, nu mai pot anula şi nici nu poate beneficia de reducerea cu doi ani a vârstei de pensionare, în cazul în care au locuit în zone afectate de poluare.

După ce a fost primită decizia de pensionare, va începe să fie livrată pensia. Aceasta se va calcula începând cu ziua de 1 a lunii viitoare.